|

Över 1000 österbottningar i Sverige har svarat på vår enkät – "Vill se till stugan och träffa familjen"

Vasabladet, ÖT och Sydin har hittills fått in över 1 000 enkätsvar om hur österbottningar i Sverige tänker kring coronaläget och Finlandsbesök i sommar. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasabladet, ÖT och Sydin har hittills fått in över 1 000 enkätsvar om hur österbottningar i Sverige tänker kring coronaläget och Finlandsbesök i sommar.

Hittills har över 1 000 österbottningar i Sverige berättat hur de tänker kring Finlandsbesök i sommar. Bland svaren uttrycks delade åsikter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bland svaren som kommit in hittills säger 38 procent att de planerar besöka Österbotten under sommaren. Orsakerna är flera.

"Jag måste stänga av elektriciteten vid sommarstugan efter vintern", säger en.

"Jag kommer till Finland för att hälsa på föräldrar, svärföräldrar, släkt och vänner. Men främst för att föräldrarna och svärföräldrarna ska få träffa sitt barnbarn." skriver en annan.

Några skriver att de ska på begravning, och en grundar besöket på att det är hens medborgerliga rättighet.

Annons
 
Åsikterna går isär kring huruvida restriktionerna och rekommendationerna i Finland är befogade eller inte. En del tycker att rekommendationerna är överdrivna, men de flesta som planerar en resa till Österbotten kommer att hålla sig i karantän.

"Tack vare egen sommarstuga och hjälp att handla kan vi hålla strikt karantän, något som är en självklarhet", skriver en.

Flera lyfter upp att smittoläget varierar från ort till ort, och att alla från Sverige inte bör dras över samma kam.

"Det finns en och annan svensk (de flesta som jag känner efter snart 20 år i Sverige) som har vanligt bondförnuft och håller sig till de rekommendationer som finns. Då känns det lite surt att det blir kollektiv bestraffning", skriver en.


Enkäten har nu avslutats och tar inte längre emot svar. Tack till alla 1 354 personer som deltagit i undersökningen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Ännu ett nytt coronafall i Österbotten – person testade positivt efter resa till Estland

Vasa Centralsjukhus VCS
Foto: Jonny Huggare Smeds

Vasa Centralsjukhus VCS

Ytterligare en person i Vasa sjukvårdsdistrikt har smittats av coronaviruset. Personen testade positivt efter en resa till Tartu i Estland – men hann bland annat med ett besök på Powerpark innan hen fick symptom. Nio av personens närkontakter är nu i karantän.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan