|

Händer i dag: Regeringen förhandlar om reserestriktionerna – dessa länder uppfyller kriterierna

Sanna Marin anländer till Ständerhuset på onsdagen. Regeringen inledde sina förhandlingar klockan 11. Zoom
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sanna Marin anländer till Ständerhuset på onsdagen. Regeringen inledde sina förhandlingar klockan 11.

I dag förhandlar Sanna Marins (SDP) regering om reserestriktioner. På bordet ligger frågan från vilka länder man får resa till Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland har redan lyft reserestriktionerna för Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen. Resenärer från de länderna behöver inte sitta i karantän i två veckor. Desamma gäller finländare som besöker de här länderna.

Förhandlingarna i dag är i linje med regeringens beslut från 23 juni. Då beslöt regeringen att från och med den 13 juli underlätta resandet från EU- och Schengenländer där smittläget liknar det i Finland. Det vill säga där det finns högst 8 nya coronafall på 100 000 människor under senaste 14 dagar.

För tillfället uppfyller följande länder kriterierna: Andorra, Cypern, Grekland, Irland, Italien, Lichtenstein, Malta, Nederländerna, San Marino, Slovakien, Tyskland, Ungern och Vatikanstaten.


Beaktar läget från land till land

Annons

Regeringen beaktar smittläget i varje land separat innan de fattar beslut.

– Vi kommer främst att fatta beslut om de inre gränserna i dag, men också de yttre gränserna, säger statsminister Sanna Marin (SDP) när hon anländer till förhandlingarna i Ständerhuset.

– Det är inte bra att stirra sig blind på siffror. Om ett land går över gränsen vi lagt men läget annars ser ut att bli bättre tar vi det i beaktande, säger Marin.

Statsminister Sanna Marin säger att det inte är bra att stirra sig blind på siffror.
Foto: SPT/Vilhelmina Öhman

Statsminister Sanna Marin säger att det inte är bra att stirra sig blind på siffror.När inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) anländer till Ständerhuset säger hon att man i EU har talat om ”den gröna listan”, alltså en lista på de länder där nya coronafall är få.

– Vi kommer i dag främst att beakta åt vilket håll smittoläget rör sig – om det verkar röra sig mot det bättre eller det sämre hållet, säger Ohisalo.


Restriktionerna mot Sverige


Angående att reserestriktionerna för svenska resenärer ännu är strikta säger Ohisalo att regeringen hoppas att Finland så snart som möjligt kan öppna upp för Sverige.

– Vi har haft möten med de nordiska ministrarna. Alla förstår att man måste följa med coronaläget och ta beslut enligt det, säger Ohisalo.

Inrikesminister Maria Ohisalo säger att regeringen hoppas att Finland så snart som bara möjligt kan lyfta reserestriktionerna för Sverige.
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Inrikesminister Maria Ohisalo säger att regeringen hoppas att Finland så snart som bara möjligt kan lyfta reserestriktionerna för Sverige.Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har inte varit på statsbesök utomlands sedan mars månad, vilket är ovanligt för en utrikesminister säger han. På Ständerhusets trappor tog Haavisto upp några av de länder som regeringen kommer att diskutera idag, däribland USA, Thailand, Australien, Island och Sverige.

Finland har redan tidigare lyft reserestriktionerna för Island. Men landet har nu gått över linjen för nya smittofall som Finland lagt. De har haft 12,6 nya smittofall på 100 000 människor de senaste 14 dagarna.

– Men Island är ett litet land och de har en bra översikt över helheten när de har en omfattande coronatestning. Därför är det viktigt att vi ser på fall från fall eftersom det skiljer sig så mycket från land till land, säger Haavisto.

Angående Sverige säger Haavisto att det inte är en landskamp.

– Sverige har haft en svår situation, men de verkar nu ha nått sig topp. De har en egen utredning vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra under coronavirusepidemin, säger Haavisto.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att regeringen kommer att diskutera smittläget bland annat i Thailand, Sverige och på Island.
Foto: SPT/Vilhelmina Öhman

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att regeringen kommer att diskutera smittläget bland annat i Thailand, Sverige och på Island.


EU-komissionen har rekommenderat att reserestriktionerna mellan EU- och Schengen-länderna skulle hävas helt och hållet från och med mitten av juli.

Europarådet har också rekommenderat att medborgare från länder utanför EU ska få resa utan reserestriktioner när coronaläget är under kontroll i det landet. Det innebär att nya smittfall av coronaviruset ska vara under 16 på 100 000 personer. På listan finns 14 länder, däribland Thailand.

Artikeln uppdateras under dagen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Institutet för hälsa och välfärds munskyddsrekommendation träder i kraft på torsdag

Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd säger att rekommendationen för munskydd är klar och ska träda i kraft i morgon, torsdag.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan