|

Regeringen är redo att lätta på en del resebegränsningar – träder i kraft på måndag

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) informerade om reserestriktioner på onsdagskvällen. Zoom
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) informerade om reserestriktioner på onsdagskvällen.

Bland annat Nederländerna, Italien, Tyskland och Schweiz finns med på listan över länder vars medborgare tillåts inresor i Finland från och med måndag. Däremot står exempelvis Sverige, Spanien och Frankrike inte med på den listan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagsförmiddagen samlades regeringen i Ständerhuset för att förhandla om reserestriktioner. Efter timmar av förhandlingar meddelade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att Finland är redo att från och med 13 juli tillåta inresor från både ett flertal europeiska länder och länder utanför EU och Schengenområdet.

Finland följer en återhållsam linje i frågan om gränsrestriktionerna, sade Ohisalo.

– Hela Finland har gjort stora uppoffringar under våren för att hindra spridningen av coronaviruset. Vi måste respektera de uppoffringarna och minnas att värdera det arbetet som finländarna har gjort, sade Ohisalo.

Finlands kriterier för att tillåta inresor slog regeringen fast redan 23 juni. Enligt det beslutet tillåts från och med 13 juli i första hand resande från EU- och Schengenländer där coronaläget liknar läget i Finland, alltså länder där det finns högst 8 nya coronafall på 100 000 människor under de senaste 14 dagarna.

Annons
I specialfall kan inresor även tillåtas från länder där maximalt 10 nya fall på 100 000 människor under de senaste 14 dagarna har bekräftats.Flertal europeiska länder godkänns


De EU-länder som uppfyller Finlands krav är Nederländerna, Belgien, Italien, Österrike, Grekland, Malta, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Ungern, Liechtenstein och Schweiz. Redan tidigare har Finland också beslutat att tillåta inresor från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Utöver dem tillåts från och med i måndag även inresor utan begränsningar från fem länder som inte tillhör Schengenområdet. Dessa är Cypern, Irland, Andorra, San Marino och Vatikanstaten.

Regeringen är strikt med sitt krav på smittoläget och lättar inte på begränsningarna för Sverige. Dessutom uppfyller EU-länderna Spanien, Luxemburg, Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien inte kravet och därmed tillåts inte inresor från dessa länder.

– I dag under förhandlingarna diskuterade vi speciellt mycket begränsningarna mot Sverige. Relationen till Sverige är mycket viktig för Finland, både ekonomiskt och historiskt. Jag tror alla i regeringen har i tankarna hur denna goda relation nu ska hållas uppe under coronaepidemin, och även hur vi i framtiden ska kunna samarbeta ännu tätare med varandra, sade Haavisto.

– Tyvärr har vi nu olika epidemilägen och det måste vi såklart beakta. Men jag tror ändå att återgången mot det normala kommer att ske under goda relationer mellan Finland och Sverige, tillade han.Finländare får alltid komma hem


EU-komissionen har rekommenderat att reserestriktionerna mellan EU- och Schengenländerna skulle hävas helt och hållet från och med mitten av juli.

Därtill har också Europarådet rekommenderat att medborgare från länder utanför EU ska få resa utan reserestriktioner när coronaläget är under kontroll i det landet. Det innebär att nya smittfall av coronaviruset ska vara under 16 på 100 000 personer, och Europarådet har gett en så kallad grön lista över dessa länder.

Finland håller fast vid sitt krav på maximalt 8 nya fall på 100 000 människor, och tillåter därmed från och med 13 juli inresor från följande länder på den gröna listan: Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Ruanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina. För dessa länder tillåts ändå enbart arbetsresande eller annat oundvikligt resande.

Gröna listans länder Kanada, Montenegro, Marocko och Serbien uppfyller i nuläget inte Finlands krav och inresor från dessa länder tillåts inte. Dessutom står begränsningarna för alla övriga länder utanför EU fortsättningsvis kvar.

Ohisalo poängterade att finländare alltid har rätt att återvända till sitt hemland och även att lämna landet. Regeringen rekommenderar ändå fortsättningsvis att man undviker att resa till alla andra länder än de som begränsningarna slopas för.

Regeringen kommer att se över begränsningar igen om två veckor, och kan då vid behov även återinföra en del begränsningar.

Visa fler
|

En familj kan ha smittat andra besökare på Borgbacken med covid-19

Borgbacken uppmanar personer som besökte nöjesparken den 26 juli att ta ett test om de uppvisar symtom på corona.
Foto: Borgbacken

Borgbacken uppmanar personer som besökte nöjesparken den 26 juli att ta ett test om de uppvisar symtom på corona.

Borgbacken uppmanar besökare som var där samma dag att vara uppmärksam på symtom på coronavirus.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan