|

Tullen varnar för hälsofarliga halter i snusliknande nikotinpreparat

För tillfället saluförs preparat som innehåller upp till 50 milligram nikotin per portion, säger bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen. Zoom
Foto: SPT

För tillfället saluförs preparat som innehåller upp till 50 milligram nikotin per portion, säger bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

De som beställer via nätbutiker kan inte veta den verkliga nikotinhalten i preparatet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under våren har Tullen beslagtagit en rekordmängd nikotinpreparat i post- och fraktförsändelser. Tullaboratoriets undersökningar visar att nikotinhalterna har varierat mycket. De har varit högre eller till och med 40 procent mindre än vad som deklarerats, skriver Tullen i ett pressmeddelande.

– För tillfället saluförs preparat som innehåller upp till 50 milligram nikotin per portion och vars nikotinhalt i verkligheten kan vara högre än så, säger bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

– Eftersom nikotinpreparat inte har jämn kvalitet vad nikotinhalten beträffar skulle försäljningen och risken med användning av dem kunna jämföras med läkemedelsförfalskningar. Köparen kan inte lita på bipacksedelns eller handelsplatsens information. Användaren tar en medveten hälsorisk när hen använder preparatet, fortsätter Sinkkonen.

Nikotinpreparat indelas i fyra klasser: xstrong, strong, normal, soft. Enligt informationen i bipacksedlar och på handelsplatser har nikotinhalten ligger i de olika klasserna på 16, 14, 8 och 6 milligram per gram.

Annons
Alla nikotinpreparat som Tullen undersökt överskrider den gräns som Fimea satt för receptfria nikotinpreparat, det vill säga 4 milligram per portion. Import och försäljning av nikotinpreparat regleras genom läkemedelslagen.

Under våren har Tullen beslagtagit nästan 300 försändelser. Under samma tid förra året låg siffran på under tio. Tillväxten av importen av nikotinpreparat förklaras delvis av vårens coronapandemi som försvårat införseln av snus som innehåller tobaksväxt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nu skärps gränsövervakningen – karantänstvång och obligatoriska tester för coronaviruset

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.
Foto: LEHTIKUVA/Arttu Kokkonen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.

Personer som reser in i Finland från så kallade högriskländer åläggs obligatorisk karantän. Obligatoriska coronatester blir också möjligt, det bekräftar Statsrådets vid en presskonferens under måndagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan