Matskolan i Kronoby består av mer än matlagning – "Från jord till bord"

Matskolan ordnas senare än vanligt på grund av coronapandemin. Zoom
Foto: Toni Finell

Matskolan ordnas senare än vanligt på grund av coronapandemin.

Matlagning, familjemiddag och bondgårdsbesök fyller barnens schema under Botnia 4H:s matskola i Kronoby.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

– Det roligaste är att få träffa nya kompisar och laga mat, säger Lina Myrskog (10 år). 

Hon deltar i Botnia 4H:s matskola i Kronoby som pågår från tisdag till fredag i Ådalens högstadieskola. Det är tredje året i rad som Lina Myrskog spenderar en av sommarlovsveckorna i matskolans regi. Kompisen Jennifer Holmbäck (10 år) deltar för första gången. 

– Vi lagar ministersoppa, quesadillas och blåbärspaj idag, säger hon. 

Både Lina och Jennifer är från Kronoby och ska påbörja det femte skolåret i augusti. 

Annons
Jennifer Holmbäck och Lina Myrskog trivs i Botnia 4H:s matskola.
Foto: Toni Finell

Jennifer Holmbäck och Lina Myrskog trivs i Botnia 4H:s matskola.



Matskolan i Kronoby är en av Finlands svenska 4H:s 18 matskolor på svenska i Finland i år. Konceptet kom till Finland 2013 och målgruppen är åtta- till tolvåriga barn. I Kronoby var matskolan inplanerad i juni, men sköts upp till slutet av juli på grund av coronapandemin. 

– Vissa matskolor ordnas så sent som då barnen har höstlov, säger Mona Ahlsved, verksamhetsledare för Botnia 4H. 

Till exempel matskolorna i Larsmo-Pedersöre och Nykarleby ordnas tredje veckan i oktober. I Terjärv ordnas den i augusti.

I matskolan i Kronoby brukar runt 20 barn vanligtvis delta. I år är gruppen dock hälften mindre med tio deltagande barn. 

– Vi har gjort det bästa av situationen. Hellre ordnar vi matskolan med en mindre grupp än ställer in, säger Mona Ahlsved. 

Mona Ahlsved, verksamhetsledare för Botnia 4H, har varit med i arrangemanget kring matskolan sedan 2013.
Foto: Toni Finell

Mona Ahlsved, verksamhetsledare för Botnia 4H, har varit med i arrangemanget kring matskolan sedan 2013.



Matlagning, familjemiddag och motion med mera är på tapeten under matskolans fyra dagar. Maten står i centrum, men är inte det enda som erbjuds. Ett bondgårdsbesök är inplanerat på fredagen. Tanken är att barnen ska få en inblick i varifrån maten kommer. 

– Vi har planerat matskolan enligt "från jord till bord"-tänkesättet. Bondgårdsbesöket sker i samarbete med SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund red. anm.), säger Mona Ahlsved. 

I undervisningen finns även inslag av näringslära och hygienkunskap. 

Amanda Majabacka är en av matskolans ledare.
Foto: Toni Finell

Amanda Majabacka är en av matskolans ledare.



Amanda Majabacka
 är en av matskolans ledare för andra året i rad. Hon anser det viktigt att barnen så långt som möjligt lagar maten på egen hand. 

– Barnen gör det mesta, medan vi ledare finns till som en hjälpande hand, säger hon. 

Deltagarna Lina Myrskog och Jennifer Holmbäck tycker om att laga maten själva. Mest ser de ändå fram emot familjemiddagen på torsdag kväll. Middagen kommer att göras på fisk, som är matskolans tema i år. 

– Vi har ett tema varje år, i fjol var det potatis, säger Amanda Majabacka. 

Barnen har hand om största delen av matlagningen. Ledarna hjälper till vid behov.
Foto: Toni Finell

Barnen har hand om största delen av matlagningen. Ledarna hjälper till vid behov.



Som säkerhetsåtgärd kommer barnens familjer att sitta vid skilda bord under familjemiddagen.

– Min farmor och farfar är på väg, säger Lina Myrskog. 

– Och min mamma och pappa, tillägger Jennifer Holmbäck. 

En klocka ringer och de är tvungna att återvända till köket. Ministersoppan är snart klar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan