Person med coronasmitta besökte flera restauranger i Vasa centrum förra veckan

Zoom
Foto: Frida Hasselblatt

Risken att restauranggäster eller -personal smittats är liten, men den som befann sig på samma platser vid samma tider uppmanas vara uppmärksam på eventuella symptom.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En person från en annan ort i Finland som besökte Vasa i början på förra veckan har i efterhand konstaterats vara smittad av coronaviruset. Personen bodde på hotell i Vasa och har även rört sig på flera restauranger i centrum.

Från stadens social- och hälsovårdssektor ber man nu att människor som befunnit sig på samma restauranger vid samma tidpunkter är extra uppmärksamma på om de utvecklar symptom ännu den här veckan och fram till början på nästa vecka. Den som har övre luftvägssymptom som hosta, snuva, feber eller halsont ska kontakta sin egen hälsocentral för att ta ett coronatest.

Den som inte har symptom behöver däremot inte ta ett coronatest.

Tiderna och platserna det handlar om

  • Måndag 27 juli klockan 19–21, restaurang Babilon.
  • Tisdag 28 juli klockan 14–17, restaurang Faros (terrassen)
  • Tisdag 28 juli klockan 19–21, restaurang Amarillo.
 
Annons
Första fallet där så många exponerats

Heikki Kaukoranta, som är Vasa stads ledande överläkare för infektionssjukdomar, säger att risken för att en restauranggäst eller någon i personalen ska ha smittats nog finns, men att den är liten. Men man går ut med den här informationen för att de personer som befann sig på platserna ska vara extra uppmärksamma på om de utvecklar symptom och inte bara avfärdar det som en sommarförkylning.

– Vi har hittills lyckats bra med smittspårningen i Vasa och Österbotten, det är bara i några enstaka fall som vi inte kunnat spåra var personen blivit smittad. Men det här är det första fallet i vårt distrikt där så många människor exponerats – så därför bestämde vi oss för att gå ut med detta.

– Jag hoppas att vi inte ska få några nya fall som kan spåras till det här.


"Har du symptom – stanna hemma"

Kaukoranta säger att man fick information om fallet i dag, måndag, när ansvariga infektionsläkaren på personens hemort ringde upp. Den smittade personen är nu i isolation hemma och mår bra.

Det var först efter besöket i Vasa som personen konstaterades ha coronaviruset.

– Jo, personen skulle inte ha rest till Vasa om hen vetat att hen hade corona. Men däremot hade personen nog symptom. 

Kaukoranta poängterar därför vikten av att man inte besöker till exempel hotell eller restauranger om man har några som helst symptom.

– Man borde hålla sig hemma och sköta om sig tills man blir frisk. Och det gäller alla typer av luftvägsvirusinfektioner – är man sjuk är man hemma.


Befann sig längre tider på restaurangerna

Vad gäller de berörda restaurangerna berömmer Kaukoranta deras agerande.

– De har skött det jättefint och varit noga med bland annat handhygienen. Jag tror inte att det här ska innebära några stora förändringar i deras verksamhet – de har ju skött sin del hittills. 

Har personen även rört sig på andra ställen än de här tre restaurangerna?

– Personen har varit längre tider på restaurangerna, vilket betyder att smittorisken är högre där. Om hen besökt till exempel någon affär en kortare tid är risken inte förhöjd.

– Vi har även varit i kontakt med hotellet som kommer att komma med ett eget meddelande under dagen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Ett nytt coronafall inom Soites område – smittkedjan samma som tidigare

Ett nytt fall av coronaviruset har konstaterats inom Soites område.
Foto: SPT

Ett nytt fall av coronaviruset har konstaterats inom Soites område.

Ett nytt fall av coronavirus har konstaterats, meddelade Soite på tisdagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan