Nytt coronafall i Södra Österbotten – läget oförändrat i Vasa sjukvårdsdistrikt

Seinäjoki centralsjukhus. Zoom
Foto: Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Seinäjoki centralsjukhus.

Inga nya coronafall har konstaterats i Österbotten på fredagen – däremot har man slagit nytt rekord i antalet tagna tester på ett dygn. I Södra Österbotten har ett nytt fall av coronasmitta konstaterats efter några lugna veckor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det totala antalet bekräftade coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt är på fredagen fortfarande 67. Det betyder att inga nya fall har konstaterat sedan i tisdags (som VBL/ÖT rapporterade om på onsdagen).

Även om läget är lugnt är antalet coronaprov som tagits de senaste veckorna ändå högt, meddelar sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande på fredagen. Under det senaste dygnet har man tagit hela 166 prover, vilket är det högsta antalet hittills. 

Det totala antalet prover som tagits uppgår nu till 6104.


I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, där det gått några veckor sedan det senaste fallet av coronasmitta konstaterades, uppdagades däremot ett nytt fall på torsdagen.

Annons

Enligt infektionsöverläkare Elina Kärnä handlar det om en person som smittats utomlands, men hon vill inte ge desto närmare uppgifter om fallet.

– Det jag kan säga är att väldigt få personer har exponerats för smittan och att dessa nu befinner sig i karantän, säger Kärnä.


I och med det nya fallet ökar det totala antalet coronafall i Södra Österbotten nu till 49.

Sjukvårdsdistriktet har haft få fall under sommaren. De senaste fallen rapporterades den 27 juli och den 17 juli – innan dess hade man inte haft ett enda fall sedan slutet på maj.

Det totala antalet prover som tagits i Södra Österbotten uppgår nu till 10569.


Både Vasa och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt gick på fredagen ut med rekommendationer om användning av munskydd till invånarna.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Nu är det fem personer som är coronasmittade i Pedersöre

Pedersöre. Arkivfoto.
Foto: Kevin Åkerlund

Pedersöre. Arkivfoto.

Av de bekräftade fallen av coronasmitta inom Vasa sjukvårdsdistrikt är 5 personer bosatta i Pedersöre. Detta enligt Institutet för hälsa och välfärds statistik på torsdagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan