Antalet coronasmittade har rusat i höjden i Vasa sjukvårdsdistrikt den här helgen. Det säger Heikki Kaukoranta, ansvarig infektionsläkare på Vasa stad. Efter att Mehiläinen och Terveystalo nu rapporterade tre nya fall på söndagen är nämligen antalet smittade i Vasa sjukvårdsdistrikt 72. Av dem bor 53 i Vasa. 

– Det ökar ganska kraftigt. I går fick vi två nya fall och i dag ytterligare tre. Jag har inte upplevt något liknande, att vi hade fem nya fall på en helg, på länge. Att alla dessutom var Vasabor är helt unikt.

Personerna som testat positivt för covid-19 har blivit isolerade hemma. Majoriteten av de exponerade har kontaktats och försatts i karantän.

Känner vi till smittokällorna? 

– Vi vet att två av dem var vid Old Irish Pub samma dag som den tidigare smittade och på Vasa Festival. Den andra känner vi inte till ännu. 

Den smittade hade besökt både Old Irish Pub och Vasa Festival, säger Heikki Kaukoranta.


Betyder det här att de som varit dels på den nämnda puben och på Vasa Festival ska hålla koll på sin hälsa? 

– Ja, jag skulle säga det. Man är så nära varandra på båda ställena och det är svårt att hålla avstånd. Det är utmanande, så jag kan säga att var och en borde vara uppmärksam på symptom som passar in på covid-19.

Kaukoranta uppmanar alla som vistats på ovan nämnda platser att kontakta den egna hälsocentralen om man utvecklar symptom som hosta, snuva, feber eller halsont inom en vecka.

Vad innebär det här för nästa vecka? 

– Oj, jag har inte min kristallkula framför mig just nu. Nej, men jag kan säga att det är lite oroväckande. Jag tror att det kan bli mera fall. Jag vet att några personer som varit vid The Old Irish Pub har gått till provtagning. 

Heikki Kaukoranta.


Kaukoranta meddelar att han tagit kontakt med ägarna till Old Irish Pub och att de enligt honom har förbättrat sin säkerhet. 

Finns det då en risk att vi måste införa mera begränsningar regionalt? 

– Vi har bestämt oss för att vi ska diskutera med regionförvaltningsverket gällande öppethållningstiderna för restauranger. Det är inte vettigt att nattklubbarna ska vara öppet till klockan fem på morgonen, för det är där smittan sprids, säger Kaukoranta.

Totalt rapporterade Institutet för hälsa och välfärd 11 nya fall nationellt på söndagen

Världshälsoorganisationen WHO rapporterade under lördagen ett nytt dystert dygnsrekord i världen, då 294 237 nya fall av coronavirussmitta bekräftades. Under lördagen noterades samtidigt 9 985 coronarelaterade dödsfall.


Under förmiddagen meddelade VBL och ÖT att det inte dykt upp nya coronafall under söndagen. På eftermiddagen kom det in meddelande om att två nya fall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Uppdaterad 21:33: Under eftermiddagen rapporterade vi att två nya fall uppdagats på söndagen. Klockan 20 kom det tredje fallet, samtliga med kopplingar till Old Irish Pub. Texten är uppdaterad med Heikki Kaukorantas kommentarer. 


Uppdaterad 20 augusti: I måndagens artikel preciserade vi att den smittade personen som besökt Vasa festival inte blivit smittad där.  Rubriken har ändrats.