|

Nu skärps gränsövervakningen – karantänstvång och obligatoriska tester för coronaviruset

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen. Zoom
Foto: LEHTIKUVA/Arttu Kokkonen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.

Personer som reser in i Finland från så kallade högriskländer åläggs obligatorisk karantän. Obligatoriska coronatester blir också möjligt, det bekräftar Statsrådets vid en presskonferens under måndagskvällen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlands gränser är nu de stora riskzonerna då det handlar om spridningen av coronaviruset. Under helgen genomfördes de första masstesterna vid flygplatser i Finland och resultaten bekräftar att det nu behövs striktare åtgärder för att hindra spridningen av viruset från utlandet.

Statsrådet informerade om de nya åtgäderna vid en presskonferens under måndagskvällen. 

Den frivilliga karantänen som tidigare gällt för personer som anländer från ett riskområde är inte längre frivillig, utan kan baserat på regionförvaltningarnas beslut nu framöver bli obligatorisk. 

Resenärer från riskområden kommer inte längre ha rätt att tacka nej till ett coronatest vid gränsen. Masstester ska börja göras för resenärer från riskområden och testerna är obligatoriska.

Annons
Det är däremot inte bestämt i vilken utsträckning de obligatoriska testerna ska genomföras. Att testa samtliga inresta från högriskområden torde inte vara möjligt.

– I de fall de obligatoriska testerna från högriskområden implementeras kommer vi att meddela flygen om vad som förestår. Sen får vi se i vilken utsträckning det här blir aktuellt för olika gränsöverskridningsplatser.

Också flyg från länder på gröna listan ska övervakas. Enligt Kiuru ska flygbolagen tillhandahålla information om hur många passagerare på respektive flyg som är transitpassagerare från högriskområden.

De nya bestämmelserna gäller även för resenärer som anländer till Finland sjövägen. Det betyder att även personer som kommer med passagerarfartyg från Sverige omfattas av obligatorisk karantän och test.


För den som bryter mot bestämmelsen kan följderna bli allt från böter upp till tre månaders fängelse. Brottsrubriceringen lyder hälsoskyddsbrott enligt smittskyddslagen.

– Jag är medveten om att det här är ett väldigt hårt beslut. Men det står klart att vi måste införa hårdare metoder för att förebygga virusspridning, säger Krista Kiuru (SDP), familje- och omsorgsminister.

– De här åtgärderna ska så snabbt som möjligt implementeras på alla gränser.


Orsaken till att Finland nu går in för striktare regler är att antalet coronafall i Finland ökar. En stor del av de nya fallen har bekräftats bland inresta. Mika Salminen direktör på Institutet för hälsa och välfärd nämner Balkan som exempel.

– Det är en oroväckande ökning och nu krävs större åtgärder. Det är en besvikelse att folk trots rekommendationerna fortsatt att resa till och från högriskområden, säger Salminen.

– Men jag vill betona att på det stora hela är läget förhållandevis lugnt i Finland.

Under måndagen blev det klart att 24 personer ombord på ett flyg till Åbo från Skopje i Nordmakedonien testat positivt för coronaviruset. 

Också passagerare på flyg till Helsingfors-Vanda flygplats har testats, bekräftar Vanda stads biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö. Även han var på plats vid Statsråder pressinfo.

– Coronaviruset kommer just nu över gränserna och det händer vid flygplatserna, säger Aronkytö.

Coronatesten vid flygfälten i Åbo och Vanda de senaste dagarna har varit frivilliga. De obligatoriska testningarna ska enligt Kiru införas så snabbt som möjligt.

Om man reser in från något av länderna som finns med på hälsomyndigheternas gröna lista behöver man fortsättningsvis inte sitta i karantän.

Om man anländer till Finland från de här länderna behöver man inte sitta i karantän:

  • Eu-länder: Cypern, Danmark, Estland, Grekland, Irland, Italien, Island, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Norge, Tyskland, San Marino, Slovakien, Ungern, Vatikanstaten
  • Länder utanför EU: Georgien, Japan, Kina, Nya Zeeland, Rwanda, Thailand, Tunisien, Syd-Korea, Uruguay.
  • Den obligatoriska karantänen gäller inresta från samtliga övriga länder.
 

Visa fler
|

Nu över 10000 coronafall i Finland – "Viruset sprids nu bland 15–30-åringar"

Överläkaren Taneli Puumalainen vid institutet för hälsa och välfärd.
Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Överläkaren Taneli Puumalainen vid institutet för hälsa och välfärd.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet höll en gemensam presskonferens om coronasituationen på förmiddagen. Här kan du se streamen och läsa vår direktrapportering.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan