På tisdagskvällen bekräftades en person coronapositiv i Kristinestad. Det är det 77:e coronafallet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 

På lördagen 22 augusti befann sig personen på den nya läktaren när Sporting Kristina mötte Närpes Kraft på Kristinaplan. Matchen lockade 578 åskådare. Till Kristinaplan finns endast en in- och utgång.

Personen hade även ätit lunch på restaurang Jungman i Kristinestad måndagen den 17 augusti och tisdagen den 18 augusti klockan 12–13.

– Vi har precis startat upp kartläggningen och smittspårningen i samråd med andra städer personen rört sig i, säger smittskyddsansvarige läkaren i Kristinestad, Tom Lövdahl.


Lövdahl uppmanar personer som bevistat ovannämnda platser och uppvisar symptom att kontakta vårdbedömningen vid Kristinestads hälsocentral.

– Vi testar med mycket låg tröskel och uppmanar invånare som befunnit sig på de kritiska platserna att vara observanta och sköta om handhygienen samt hosta på rätt sätt.

Personen har sannolikt smittats på annan plats i Finland.

Social och hälsosektorn i Vasa meddelar att en person med coronavirus har varit på Old Irish Pub i Vasa den 15 augusti. Det rör sig om samma person som satt på fotbollsläktaren i Kristinestad en vecka senare. 

Flera fall har den senaste tiden härletts till puben. Personen är inte Vasabo men bosatt inom sjukvårdsdistriktet. 

– Nio av de tio senaste fallen härstammar från samma pub, säger ledande överläkare på Vasa stad, Heikki Kaukoranta. 

Under kvällen och natten mellan den 15 och 16 augusti (klockan 22.30–01.00) har personen även besökt Olivers Inn och restaurang Juku i Vasa söndagen den 16 augusti klockan 12–13. 

Hälsovårdsmyndigheten har kontaktat största delen av de som exponerats och de befinner sig nu i karantän. Enligt Svenska Yle befinner sig sex personer ur restaurangernas personal i karantän. 

Personer som varit på samma ställen som den smittade ska vara uppmärksamma på eventuella symtom och kontakta den egna vårdcentralen om symtom uppstår.