Vasa sjukvårdsdistrikt: Inga nya coronafall

Vasa Centralsjukhus. Zoom
Foto: Arkivbild/Jonny Huggare Smeds

Vasa Centralsjukhus.

Antalet bekräftade fall av covid-19 är 79 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det senaste dygnet testades endast 15 personer i distriktet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Måndagens uppdatering av coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt visar att inga nya fall av viruset har konstaterats det senaste dygnet. Endast 15 tester gjordes det senaste dygnet och dagen innan togs 35 prover.

Det låga antalet prover överraskar Heikki Kaukoranta, smittskyddsläkare och ledande överläkare i Vasa. Men det finns flera förklaringar till utvecklingen. 

– För tillfället finns inga köer till test. Det har kommit nya riktlinjer för barn med förkylningssymtom och laboratoriet Fimlab i Tammerfors har tagit i bruk den andra linjen som analyserar prover. I och med det har testkapaciteten fördubblats, säger Kaukoranta.

Han tillägger att den första perioden med höstförkylning har gått över och att färre upplever influensasymtom. Även detta förklarar att antalet tester har sjunkit.

Annons
– I nuläget har vi det ganska bra här, säger Kaukoranta. 

Han tillägger att det att antalet tester i Södra Österbotten är mycket större för tillfället beror på att coronasmitta har konstaterats på hälsovårdscentralen i Kurikka och bland byggarbetare i Södra Österbotten. 

Sedan pandemins början har 9 360 coronaprover tagits i Vasa sjukvårdsdistrikt. 

I går söndag meddelade distriktet om ett nytt fall, det 79:e. 

Artikeln uppdaterad 11.40 med kommentarer av Heikki Kaukoranta.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan