|

Elon Musks "plåtburk" i lyckad provtur

Space X provflyger sina "plåtburkar" vid stranden Boca Chica i Texas. Bild från SN5:s flygning i augusti. Zoom
Foto: Space X/AP/TT

Space X provflyger sina "plåtburkar" vid stranden Boca Chica i Texas. Bild från SN5:s flygning i augusti.

Den ser ut som en gigantisk plåtburk. Men meningen är att den ska föra mänskligheten till Mars. Företaget Space X har nu genomfört ett nytt flygtest med rymdfarkosten Starship.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Tydligen kan man få vad som helst att flyga, haha", twittrar Space X vd Elon Musk nöjt efter veckans test.

Provturen, så blygsam att den bara kallas för ett skutt, följer på en liknande för en månad sedan. Då var det SN5, den femte prototypen, som kunde stiga till 150 meters höjd och glida runt där en kort stund. Nu har en sjätte prototyp lyckats med samma sak, men flygstilen har förfinats till att vara "mjukare och snabbare", enligt Musk.

Det är välkomna positiva tecken, efter bakslaget i maj då prototyp fyra exploderade och förstördes i ett eldhav på testplattan vid stranden Boca Chica i södra Texas. Under sommaren har även ett exemplar, SN7, förstörts, men då i ett medvetet test för att se vid vilket tryck farkostens kvävetankar spricker, skriver branschsajten Space.com.

Starship är ett av tre system som valts av USA:s rymdstyrelse Nasa för att kunna flyga astronauter till månen, resor tänkta att börja senast 2024. Space X tänker också sälja "charterresor" runt månen, och den japanske miljardären Yusaku Maezawa har redan bokat första platsen.

Annons
I förlängningen planerar sedan Nasa och Space X flygningar till Mars.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

HS: Regeringen tvistar om restaurangernas öppettider

Restaurangbranschen håller andan medan regeringen förhandlar om nya restriktioner på grund av det förvärrade smittläget.
Foto: Pixabay/SPT

Restaurangbranschen håller andan medan regeringen förhandlar om nya restriktioner på grund av det förvärrade smittläget.

Smittläget i regionerna ska avgöra öppettiderna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan