|

Oscarsbelönade regissören Jirí Menzel avliden

Den tjeckiske regissören Jiri Menzel, som 1967 belönades med en Oscar för sin mest kända film "Låt tågen gå!", har avlidit. Här syns han på Berlins filmfestival 2007. Zoom
Foto: MARKUS SCHREIBER/AP/TT

Den tjeckiske regissören Jiri Menzel, som 1967 belönades med en Oscar för sin mest kända film "Låt tågen gå!", har avlidit. Här syns han på Berlins filmfestival 2007.

Den tjeckiske regissören Jirí Menzel har avlidit, 82 år gammal, efter en längre tids svåra hälsoproblem, meddelar hans fru Olga Menzelova.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Menzels första långfilm "Låt tågen gå!" belönades 1967 med en Oscar för bästa utländska film. Dramat handlar om en ung stins vid en järnvägsstation i det tyskockuperade Tjeckoslovakien under andra världskriget och är baserat på en roman av den tjeckiske författaren Bohumil Hrabal.

Hans film "Min lilla by" nominerades till en Oscar för bästa utländska film 1987.

Menzel föddes 1938 i Prag och blev på 1960-talet en av ledargestalterna i den tjeckoslovakiska nya vågen, tillsammans med bland andra Vera Chytilová och den Oscarvinnande regissören Milos Forman.

Likt många andra regissörer i den tjeckiska vågen motarbetades han av det kommunistiska styret. Under 1970-talet hade han enligt Der Spiegel under fem år yrkesförbud och hans film "Lärkmarionetter" från 1969 förbjöds och fick inte premiär förrän efter kommunistregimens fall 1989.

Annons
Filmen vann en guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin 1990. Även en av hans sista filmer, "I served the King of England", fick pris i Berlin.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Anna-Sofia Nylund gör upp med skvallret i småstaden Jakobstad – "Har jag sagt för mycket?"

I Jakobstad träffade dokumentärfilmaren Anna-Sofia Nylund människor som blivit kvar och människor som flyttat bort, men valt att återvända.
Foto: Tyra Wingren

I Jakobstad träffade dokumentärfilmaren Anna-Sofia Nylund människor som blivit kvar och människor som flyttat bort, men valt att återvända.

Ett positivt graviditetstest kom inte bara att förändra Anna-Sofia Nylunds liv. Det förändrade också filmen som hon precis börjat spela in.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan