|

De finska sångtexternas gigant Vexi Salmi dog på tisdagen – blev 77 år

Legenden Veikko "Vexi" Salmi är död. Zoom
Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva

Legenden Veikko "Vexi" Salmi är död.

Veikko "Vexi" Salmi dog på tisdagsmorgonen på hospicehemmet Terho i Helsingfors. Han var en mångsidig och produktiv sångtextförfattare som i decennier samarbetade med Finlands mest kända artister.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Salmi, född 1942 i Tavastehus, skrev omkring 8.000 sångtexter under sin karriär, varav över 3.200 blivit inspelade. Han arbetade också som producent, och var en ivrig samlare av nutidskonst.

Salmi skrev texter till mycket varierande slags musik. Under många år samarbetade han med ungdomskamraten Irwin Goodwin. "Ei tippa tapa" är en av de mest kända låtarna från deras samarbete.

 

Vesa-Matti Loiris tolkning av "Näin sydämeeni joulun teen" gjorde låten till en av de mest älskade julsångerna i Finland.
Annons
 

"Mahtava peräsin ja pulleat purjeet" är ett bra exempel på Salmis humoristiska texter. Den framfördes först av Solistiyhtye Suomi.

 

Suvi Teräsniska är en av de yngre artisterna som Vexi Salmi samarbetade med. "Hei mummo" blev snabbt en favorit bland de finländska musikälskarna.

 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Stina Ekblads memoarer en lovsång till poesin

"Här brusar strömmen förbi" är Stina Ekblads debut som författare.
Foto: Tove Tikkanen

"Här brusar strömmen förbi" är Stina Ekblads debut som författare.

Med ”Här brusar strömmen förbi” tar Stina Ekblad oss med på en poetisk resa genom livet. Lyriken är alltings början och ständigt närvarande.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan