Regeringen presenterar sitt förslag för statsbudgeten år 2021 på en presskonferens i dag, på onsdag, på eftermiddagen klockan 16. Regeringen har förhandlat om budgeten sedan i måndags.

Enligt finansminister Matti Vanhanen (C) har nästa års budget ett underskott på 10,7 miljarder euro, vilket är nästan 4 miljarder mera än vad som ingick i Finansministeriets budgetförslag som fungerat som förhandlingsunderlag.

I presskonferens deltar statsminister Sanna Marin (SDP), forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), undervisningsminister Li Andersson (VF) och finansminister Vanhanen.

Enligt preliminära uppgifter har regeringen fattat beslut i flera betydande frågor. En av de stora frågorna är sysselsättningen och vilka beslut regeringen fattat för att öka den.

Regeringen har förbundit sig i regeringsprogrammet att skapa 60 000 nya jobb under regeringsperioden. Det här målet har sedermera höjts till 80 000.

Målet under budgetförhandlingarna har varit att fatta beslut om åtgärder som skapar 30 000 jobb. Beslut om resten av jobben fattas senare.

SPT direktrapporterar presskonferensen.