Första vätgasdrivna passagerarflygplanet har gjort sin jungfrutur – "avgaserna" är vatten

Avgaserna från det vätgasdrivna testflygplanet består av vatten. Zoom
Foto: Zeroavia/TT

Avgaserna från det vätgasdrivna testflygplanet består av vatten.

Den brittiska flygplanstillverkaren Zeroavia har genomfört världens första provtur med ett vätgasdrivet passagerarflygplan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Planet, en Piper M-klass med plats för sex personer, drivs av en elmotor som får ström från bränsleceller.

Fördelen med bränsleceller som matas med vätgas är att vikten blir lägre jämfört med att lagra motsvarande energimängd i batterier. Nackdelen med bägge lösningarna är att räckvidden än så länge är mycket begränsad.

Den 20 minuter långa premiärturen ägde rum vid företagets testanläggning i Cranfield. Nästa steg i utvecklingen är att före årets slut klara av en cirka 40 mil lång flygning, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

ÅU: Sannolikt tekniskt fel bakom Amorellas grundstötning

Cirka 300 personer befann sig ombord Viking Lines fartyg Amorella när hon stötte på grund i den åländska skärgården den 20 september.
Foto: Jonas Edsvik/Nya Åland/SPT

Cirka 300 personer befann sig ombord Viking Lines fartyg Amorella när hon stötte på grund i den åländska skärgården den 20 september.

Olycksorsaken var troligen ett tekniskt fel, men exakt vad som orsakade olyckan vet man ändå ännu inte, skriver Åbo Underrättelser.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan