Det är inte svårt att använda munskydd, men det finns några saker man absolut ska undvika. Här visar en video hur du ska ta på och av ditt munskydd.

 

Kan jag använda samma munskydd hela dagen, alltså ta på mig samma munskydd efter att jag till exempel ätit?
Samma engångsmunskydd eller tygmunskydd kan inte användas flera gånger. Munskyddet måste bytas ut om det avlägsnas eller blir fuktigt eller nedsmutsat. Ta med dig så många munskydd som du tror att du behöver under dagen.

Kan jag dra ner munskyddet på hakan eller upp i pannan när jag pratar?
Nej, munskyddet får inte dras ner på hakan eller upp i pannan. Du ska inte röra munskyddet alls under användning. Om du ändå gör det måste du desinficera händerna efteråt.

Hur ska jag förvara munskyddet?
Munskyddet ska aldrig förvaras löst i en väska bland till exempel plånbok och mobiltelefon, utan helst inne i en plastpåse. 

Hur gör man sig av med engångsmunskydd?
Efter användningen slänger du engångsmunskyddet direkt i en soptunna för brännbart avfall. Om en sådan inte finns tillgänglig lägger du det i en plastpåse och senare i soporna. Ett tygmunskydd sätts i en plastpåse och tas hem för tvätt. Det ska tvättas i 60 grader efter varje användning eller kokas i fem minuter i vatten med en liten mängd tvättmedel. Skölj munskyddet och torka det på en plats med frisk luft.

Hur skiljer sig andningsskydd från varandra?
Ett munskydd är inget egentligt andningsskydd och skyddar inte användaren effektivt. Effekten av att använda munskydd grundar sig delvis på att så många som möjligt använder dem på ett ändamålsenligt sätt.

De egentliga andningsskydden (FFP1, FFP2 eller FFP3) och de CE-märkta kirurgiska mun- och nässkydden, som uppfyller kraven på medicinsk utrustning, skyddar också användaren och är i första hand avsedda för hälso- och sjukvårdspersonal.

Hur väljer jag rätt munskydd?
De munskydd som köps i affären kan vara engångsmunskydd av papper eller återanvändbara av tyg. Man kan också sy egna av tyg.

Prova olika munskydd för att hitta en modell som passar ditt ansikte och som du kan andas igenom. Tillverkarna av munskydd är skyldiga att informera om materialet och märkningen av de munskydd som finns på marknaden.

Hur ska jag använda munskyddet om jag har glasögon?
Glasögonen ska sitta ovanpå munskyddet, för att undvika att glasögonen immar igen. Ju tätare du lyckas få munskyddet över näsan och kinderna, desto mindre kommer det att imma. Råden kommer från Specsavers i en artikel från Iltasanomat.

Ska jag använda munskydd om jag får svåra andningsproblem?
Nej, man bör inte använda munskydd om det innebär att det blir orimligt svårt att andas eller om det finns andra hälsoskäl som hindrar användning. Diskutera vid behov med din läkare om ditt hälsotillstånd innebär att det är svårt att använda munskydd.  

Svaren på alla frågorna, utom den om glasögon, är hämtade från Institutet för hälsa och välfärds webbplats, här och här.