Smittskyddsläkaren Johanna Gripenberg har bestämt att skolan är stängd i dag onsdag 7 oktober, medan man utreder hur många som kan ha exponerats för viruset. Det skriver Pedersöre kommun och social- och hälsovårdsverket i ett pressmeddelande. 

Den smittade personen fick symtom på fredag kväll. Fallet kan härledas till den omfattande smittkedjan i Vasa.

Alla 25 elever i årskurs 5 och 6 har exponerats för smittan och är försatta i karantän i två veckor, fram till den 15 oktober. De kommer att testas under onsdagen. Eleverna kommer att få distansundervisning under karantänstiden. Som en extra säkerhetsåtgärd kommer också eleverna i årskurs 3 och 4 att stanna hemma från skolan resten av den här veckan i väntan på ytterligare testresultat.

– Distansundervisningen i karantän kommer att gå till på samma sätt som distansundervisningen i våras under undantagstillståndet. Det är förstås lite annorlunda denna gång. Meddelande om karantän kom på kvällen. Lärare och elever har därför inte kunnat förbereda sig med att ta hem material som böcker och sånt på förhand. Föräldrarna kommer att få instruktioner om vad för slags material eleverna behöver ha från skolan dit hem under distansundervisningen, säger Rolf Sundqvist, utbildningsdirektör i Pedersöre.

Andra personer som vistats i skolan och kan ha exponerats för viruset är i karantän fram till den 15 oktober. Endast personer som uppvisar symtom kommer att testas. Förskolan och eleverna i ettan och tvåan återgår till normal undervisning på torsdagen. De har inte haft närkontakt med den smittade personen.

All annan verksamhet i övriga skolor och daghem i kommunen fungerar normalt tills vidare.