58 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – tre vårdas på sjukhus

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Tre patienter anlände till Vasa centralsjukhus på tisdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För första gången på över fyra månader vårdas nu patienter med coronavirusinfektion på Vasa centralsjukhus. Tre patienter anlände till sjukhuset på tisdagen, uppger centralsjukhuset i ett pressmeddelande.

– Allmäntillståndet för patienterna är emellertid gott, säger infektionsöverläkare Juha Salonen i pressmeddelandet.


 
58 nya fall – 43 är Vasabor
Annons
Under det senaste dygnet har 58 nya fall av coronavirussmitta konstaterats i sjukvårdsdistriktet. Enligt uppgifter från Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta är 43 av dem Vasabor.

Rapporteringen av nya fall har under början av veckan skett med en större fördröjning än vanligt. Det beror på att svarstiderna från laboratoriet dragit ut på tiden. Men svarstiderna har återigen blivit kortare, säger Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt

– Svarstiden var uppe i 70 timmar i ett skede, men Fimlab som ansvarar för laboratorieverksamheten har vidtagit åtgärder och nu är den igen nere på ungefär 2 dygn, säger Kinnunen.

LÄS OCKSÅ: Heikki Kaukoranta om tisdagens låga coronasiffror – "En del provsvar kommer med fördröjning"

Väntade ni er en pik i onsdagens siffor efter tisdagens förhållandevis låga antal nya fall?

– I just det här frågan ser läget lite lugnare ut än vad vi väntade oss. Men situationen är ändå  allvarlig och långt ifrån över, speciellt med tanke på att vi nu har coronapatienter i vård på sjukhuset.


Incidenstalet nu 330

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 690 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Distriktets incidenstal för de senaste två veckorna är 330 per 100 000 invånare. För Vasa stad är incidensen 690 per 100 000 invånare.

Under tisdagen var det 459 personer i sjukvårdsdistriktet som tog ett coronatest. Det totala antalet tester uppgår nu till 18301.


 


Artikeln uppdaterad klockan 11.18 med uppgifter om antalet smittade Vasabor samt incidenstalet för Vasa stad.
Artikeln uppdaterad klockan 12.25 med uppgifter om svarstiderna för coronatester och Marina Kinnunens kommentarer.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Fimlab klarar inte inflödet på 4000 coronaprover per dygn – måste skicka en del vidare

Här, vid Fimlabs centrallaboratorium i Tammerfors, analyseras coronaproverna från fem sjukvårdsdistrikt. Men just nu har man svårt att hinna med.
Foto: Rami Marjamäki

Här, vid Fimlabs centrallaboratorium i Tammerfors, analyseras coronaproverna från fem sjukvårdsdistrikt. Men just nu har man svårt att hinna med.

Trots miljonsatsning på nya maskiner har Fimlab problem med kapaciteten. Delvis beror det på otur. Vd:n Ari Miettinen: "Blir bättre om en vecka."

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan