Den regionala coronamyndighetsgruppen i Mellersta Österbotten rekommenderar alla invånare i landskapet och inom Soites område att undvika onödiga resor till Vasa sjukvårdsdistrikts område. Det betyder i klartext att Kronoby- och Karlebybor uppmanas undvika resor till grannkommunerna i Österbotten; Larsmo, Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och orterna ännu längre söderut i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Den regionala gruppen som förutom representanter från Soite har medlemmar från Regionförvaltningsverket, Institutet för hälsa och välfärd samt NTM-centralen har haft möte på onsdagen och konstaterat att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt inte ännu befinner sig i upptrappningsfasen av coronasmittspridning. Trots ökat antal fall befinner sig Soites område ännu på utgångsnivå.

Det enda kriteriet som fylls vad gäller upptrappningsfasen är incidensen, alltså förekomsten av smittade. Antalet är i nuläget 38/100 000 invånare. Antalet positiva test är ändå under 1 procent och smittkedjorna har kunnat utredas i 80 procent av fallen.

Gruppen konstaterade att den starka rekommendation om munskydd som Soite gett ännu är i kraft. Den gäller på offentliga platser, i butiker och övriga ställen utanför hemmet. Dessutom bör säkerhetsavstånd och god hand- och hosthygien tas i beaktande av alla.