Karleby- och Kronobybor uppmanas undvika resor till orter i Vasa sjukvårdsdistrikt

De som bor inom Soites område rekommenderas nu undvika alla onödiga resor till orter som finns inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

De som bor inom Soites område rekommenderas nu undvika alla onödiga resor till orter som finns inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Myndigheterna i Mellersta Österbotten uppmanar invånarna på Soites område att undvika resor till orter inom Vasa sjukvårdsdistrikt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den regionala coronamyndighetsgruppen i Mellersta Österbotten rekommenderar alla invånare i landskapet och inom Soites område att undvika onödiga resor till Vasa sjukvårdsdistrikts område. Det betyder i klartext att Kronoby- och Karlebybor uppmanas undvika resor till grannkommunerna i Österbotten; Larsmo, Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och orterna ännu längre söderut i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Den regionala gruppen som förutom representanter från Soite har medlemmar från Regionförvaltningsverket, Institutet för hälsa och välfärd samt NTM-centralen har haft möte på onsdagen och konstaterat att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt inte ännu befinner sig i upptrappningsfasen av coronasmittspridning. Trots ökat antal fall befinner sig Soites område ännu på utgångsnivå.

Det enda kriteriet som fylls vad gäller upptrappningsfasen är incidensen, alltså förekomsten av smittade. Antalet är i nuläget 38/100 000 invånare. Antalet positiva test är ändå under 1 procent och smittkedjorna har kunnat utredas i 80 procent av fallen.

Gruppen konstaterade att den starka rekommendation om munskydd som Soite gett ännu är i kraft. Den gäller på offentliga platser, i butiker och övriga ställen utanför hemmet. Dessutom bör säkerhetsavstånd och god hand- och hosthygien tas i beaktande av alla.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Incidensen sjunker – men landets fyra värst drabbade kommuner är österbottniska

Vasa sjukvårdsdistrikt är fortfarande det enda område i landet som anses ha nått en allmän samhällssmitta.
Foto: Cecilia Udd

Vasa sjukvårdsdistrikt är fortfarande det enda område i landet som anses ha nått en allmän samhällssmitta.

Vasa, Vörå, Närpes, Korsholm. Det är de kommuner i Finland som drabbats värst av coronaviruset de senaste 14 dagarna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan