Österbottens coronasamordningsgrupp konstaterar att Vasa sjukvårdsdistrikt fortsättningsvis befinner sig i spridningsfasen av coronavirusepidemin, men att situationen lugnat ner sig något.

Dagens incidenstal är 331 smittor per 100 000 invånare de senaste 14 dygnen, vilket är aningen lägre än de föregående dagarna.

331

coronasmittade per 100.000 invånare är incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt just nu.

 

I ett pressmeddelande tackar gruppen invånarna i Österbotten för att de tagit rekommendationerna på allvar. Speciellt användningen av ansiktsmask syns runtom i Österbotten, vilket vittnar om att invånarna tar de starka rekommendationerna på allvar. Gruppen tror även att rekommendationsåtgärderna börjar ha verkan och att spridningen av coronavirussmittan tack vare dem fås under kontroll i regionen.

– Det är viktigt att fortsättningsvis följa begränsningarna och rekommendationerna så att spridningen inte vänder åt fel riktning, skriver coronasamordningsgruppen i sitt pressmeddelande.


Gruppen ändrar nu sin rekommendationen om ansiktsmask. Nu bör alla elever från och med årskurserna 7–9 använda ansiktsmask. Ansiktsmask rekommenderas alltid i offentliga lokaler och vid allmänna sammankomster, inklusive skolor och läroinrättningar från årskurserna 7–9 och uppåt. Rekommendationen följer Institutet för hälsa och välfärds anvisningar.

Den tidigare rekommendationen var att 15-åringar och uppåt använder ansiktsmask. 

Var och en skaffar ansiktsmaskerna själv. Kommunerna delar ut masker till mindre bemedlade.


Vasa sjukvårdsdistrikt följer den nationella rekommendationen om distansarbete, som är i kraft tills vidare.  Statsrådet rekommenderar att arbetstagare inom den offentliga sektorn arbetar på distans så långt det går.

Österbottens coronasamordningsgrupp sammanträder nästa gång tisdagen 20 oktober. Då tar gruppen ställning till idrottsföreningarnas begäran om att förtydliga anvisningarna för hobby- och tävlingsverksamheten i regionen.

Nyckeltal för coronasituationen i Österbotten

  • Antal positiva totalt: 737 (16 oktober)

  • Regionens incidenstal (14 dygn): 331/100 000
  • Andelen positiva prov: 10,3 procent