Ingen av de nya smittade är Vasabor. Det uppger Heikki Kaukoranta, ledande överläkare på Vasa stad.

I går torsdag togs 245 coronatester i Vasa sjukvårdsdistrikt. 

Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet är 186.

Den här veckan har antalet fall överlag varit lägre än de senaste veckorna. Både i  tisdags och i onsdags hade sjukvårdsdistriktet tio nya fall per dag medan antalet fall steg igen i torsdags. Då hade distriktet 31 nya smittade. 

Juha Salonen.


Infektionsöverläkare Juha Salonen sa då att de flesta nya fallen fanns utanför Vasa.

Vasa centralsjukhus vill påminna alla om skillnaden mellan isolering och karantän. Du ser deras beskrivning här: 

Detta innebär isolering

  • Med isolering avses att en patient som insjuknat i en smittsam sjukdom isoleras från friska personer. Syftet med isoleringen är att undvika eventuella vidare infektioner. Isoleringen kan genomföras hemma eller på sjukhus.

  • Personer som är isolerade ska undvika närkontakt med andra. Man ska inte gå ut, till exempel för att handla eller i andra ärenden, även om man mår bra.
  • För att minska smittrisken bör isolerade personer hålla sig åtskilda också från andra som bor i samma hushåll.

 

Detta innebär karantän

  • Med karantän avses en begränsning av en frisk persons rörelsefrihet. En del infektionssjukdomar kan smitta redan innan de egentliga symptomen visar sig. Genom karantän förhindrar man att en eventuell symptomfri smittbärare smittar andra personer.

  • En person som är i karantän ska undvika närkontakt med personer utanför hemmet. Man får gå ut om man inte går nära andra människor. Däremot får man inte gå till exempel till arbete, skola, daghem, hobbyer eller affären, eftersom det är svårt att undvika närkontakt på dessa platser.