|

Protester i Belarus före utlyst generalstrejk

Säkerhetsstyrkor och demonstranter på gatorna i Minsk på söndagen. Zoom
Foto: AP/TT

Säkerhetsstyrkor och demonstranter på gatorna i Minsk på söndagen.

Ännu en söndag av regimkritiska protester på olika håll i Belarus. Oppositionen har också utlyst generalstrejk till början av veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ända sedan det kritiserade presidentvalet den 9 augusti – som enligt officiella men starkt ifrågasatta siffror vanns stort av den sittande Aleksandr Lukasjenko – har oppositionen demonstrerat med krav på hans avgång och ett nytt val.

Även på söndagen strömmade tiotusentals ut på gator och torg i huvudstaden Minsk och andra städer, samtidigt som även säkerhetsstyrkorna mobiliserade, tunnelbanestationer stängdes, vägar spärrades av och mobiltrafiken begränsades.

Oppositionen har manat till generalstrejk med början på måndag för att sätta press på den 66-årige Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994.

Flera gripna

Annons
Demonstranter i Minsk skanderade "Strejka", viftade med landets gamla rödvita flagga – som är en symbol för oppositionen – och slog på trummor.

I Minsk greps bland andra två lokala journalister, enligt en lokal journalistorganisation. I staden Lida i västra Belarus greps tiotals demonstranter som också möttes av säkerhetsstyrkornas tårgas, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, skriver i ett uttalande att en nationell strejk bryter ut på måndagen om inte regimen lever upp till "folkets ultimatum".

Oklart hur många


Men hon medger att det är oklart hur många som faktiskt kommer att strejka.

Många belarusier räds myndigheternas hot och påtryckningar och är rädda för att förlora sina jobb, sade hon under ett besök i Köpenhamn på fredagen.

– Vi organiserar inte strejkerna själva, det är upp till människor att på egen hand besluta om de är redo eller inte.

USA, EU, Storbritannien och Kanada har alla infört sanktioner mot regimen efter valet. Ryssland har däremot ställt sig på Lukasjenkos sida.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Lugn söndag i USA i väntan på nya demonstrationer

Michigans nationalgarde och polis från delstatens huvudstad Lansing bevakar öde gator.
Foto: Paul Sancya/AP/TT

Michigans nationalgarde och polis från delstatens huvudstad Lansing bevakar öde gator.

Farhågor om nya protester i USA under helgen ökade spänningen i flera storstäder. Men de demonstrationer som hölls var förhållandevis lugna och flera stadskärnor beskrivs som spökstäder där bara utstationerade poliser och soldater syntes på gatorna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan