|

Samlingspartiet vill se över dataskyddslagen efter Vastaamoläckan

Samlingspartiets riksdagsgrupp leds av riksdagsledamot Kai Mykkänen. Samlingspartiets riksdagsgrupp anser att riksdagen måste se över dataskyddslagen efter Vastaamoläckan. Zoom
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Samlingspartiets riksdagsgrupp leds av riksdagsledamot Kai Mykkänen. Samlingspartiets riksdagsgrupp anser att riksdagen måste se över dataskyddslagen efter Vastaamoläckan.

Även Vastaamo måste ställas till svars, anser Samlingspartiet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samlingspartiets riksdagsgrupp anser att det dataintrång som har drabbat psykoterapicentret Vastaamo aktualiserar behovet att granska den lagstiftning och praxis som för närvarande formar landets datasäkerhet.

"Folk måste kunna lita på att uppgifter om deras hälsa förblir konfidentiella. Vi måste se om det behövs säkrare praxis eller lagstiftning för hur man tryggar dataskyddet och hur det ska övervakas", skriver Samlingspartiets riksdagsgrupp i ett pressmeddelande på söndagen.

Samlingspartiet vill också att Vastaamo ställs till svars för hur företaget har skött sin datasäkerhet.

"När det handlar om djupt personliga, konfidentiella frågor måste man utreda hur företaget har tagit hand om sitt dataskydd", skriver Samlingspartiet.

Annons
Enligt Samlingspartiet borde polisen nu beviljas tilläggsanslag för att utreda frågan.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Juristbyrå kräver Vastaamo på skadestånd

Juristbyrån Finlands patientskadehjälp yrkar på 1 500 – 10 000 euros ersättningar för de personer som har drabbats av dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo.
Foto: Ari Sundberg/SPT

Juristbyrån Finlands patientskadehjälp yrkar på 1 500 – 10 000 euros ersättningar för de personer som har drabbats av dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo.

Ersättningskraven varierar mellan 1 500 och 10 000 euro per person.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan