|

Infektionsläkare: "Pausa tävlingsidrotten tills vidare"

Infektionsöverläkare vill att idrottslagens tävlingsverksamhet ska pausas tills vidare. Zoom
Foto: Linus Lindholm

Infektionsöverläkare vill att idrottslagens tävlingsverksamhet ska pausas tills vidare.

Spela inga tävlingsmatcher tills epidemiläget lugnar sig, det vill infektionsöverläkarna i tre österbottniska sjukvårdsdistrikt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi vädjar till arrangörer, idrottsföreningar och professionella idrottslag att pausa all tävlingsverksamhet tills coronaläget lugnar ner sig i regionen, skriver infektionsöverläkarna i Vasa sjukvårdsdistrikt, Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt och Mellersta Österbottens sjukdvårdsdistrikt i ett gemensamt uttalande.

Dessutom vill man inte att idrottslag ska korsa lanskapsgränserna för att delta i idrottsevenemang. Detta eftersom epidemiläget varierar regioner emellan.

– Vi anser att smittorisken ökar under matcher då fysisk kontakt spelarna emellan inte går att undvika. Det här kan komma att påverka virusspridningen i våra regioner, skriver i överläkarna i uttalandet.


Österbotten befinner sig i fasen för allmän spridning. Därför har Regionförvaltningeverket förbjudit sammankomster och evenemang i Österbotten där fler än 10 personer samlas. Förbudet gäller både inomhus och utomhus till och med den sista oktober. Det gäller också för idrottsföreningar och andra fritidsverksamheter. 


I Södra Österbotten befinner sig viruset i accelerationsfasen. Här rekommenderar den regionala arbetsgruppen starkt att inga evenemang eller andra sammankomster ska ordnas för fler än 20 personer.

Däremot ska barn och unga nog få fortsätta med sina hobbyverksamheter förutsatt att de kan ordnas tryggt.

Uttalandet har undertecknats av Juha Salonen, infektionsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt, Elina Kärnä infektionsöverläkare i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt och Marko Rahkonen infektionsöverläkare  i Mellersta Österbottens social- och hälsovårds samkommun.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Edsevöbarn säljer fågelbord – förgyller julen för andra barn

Matilda och Mikaela Esselström och Yasminé Smeds har spikat ihop en del av fågelborden. Men de har också fått hjälpa av familjevännen Ralf Mård i Kattilakoski.
Foto: Jonas Brunnström

Matilda och Mikaela Esselström och Yasminé Smeds har spikat ihop en del av fågelborden. Men de har också fått hjälpa av familjevännen Ralf Mård i Kattilakoski.

För andra året i rad samlar systrarna Matilda och Mikaela Esselström i Edsevö in pengar till välgörande ändamål. I år är också kompisen Yasminé Smeds med.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan