Många har exponerats för okänd smittkedja i Jakobstadsregionen

Arkivbild: coronatest på Malmska sjukhuset. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Arkivbild: coronatest på Malmska sjukhuset.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad rapporterar om att många har utsatts för coronaviruset i regionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En okänd smittkedja har konstaterats i Jakobostadsregionen. Flera olika exponeringar har bokförts, bland annat en massexponering i helgen 23–25 oktober. Social- och hälsovårdsverket utreder smittkedjan.

De som har utsatts för coronaviruset har kontaktats och satts i karantän. Flera av dem har testats positivt. Även om de flesta som testat positivt redan har varit i karantän, hade flera hunnit bli smittade innan karantänstiden började. Det här har lett till ytterligare exponeringar på arbetsplatser och skolor i trakten. 

Social- och hälsovårdsverkets smittspårningsteam jobbar för högtryck med att spåra och isolera smittkedjorna.

Teamet påminner om att det fortsättningsvis är oerhört viktigt att följa de rekommendationer som gäller: maximalt tio personer får samlas, var noga med handhygienen, håll avstånd och använd munskydd, även på arbetsplatsen.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad har uppdaterat listan med platser inom Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre och tidpunkter då det finns risk för att man kan ha utsatts för smitta.

Senare under söndagskvällen kunde både Pedersöre kommun (Sandsund skola) och staden Jakobstad (Oxhamns skola, Resursskolan) meddela att de haft coronasmittade personer på plats i skolbyggnaderna, att elever och personal exponerats och att folk är satta i karantän för att förhindra en fortsatt smittspridning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Coronasituationen oroar Juha Salonen: "Frågan är om vi redan är i spridningsfasen"

Infektionsöverläkare Juha Salonen.
Foto: Mikael Nybacka

Infektionsöverläkare Juha Salonen.

Det går åt fel håll. Antalet nya fall ökar i Vasa sjukvårdsdistrikt och under tisdagens coronagruppsmöte måste saken dryftas, säger Juha Salonen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan