Nio nya coronafall i dag – Vasa sjukvårdsdistrikt inte längre på epidemins högsta nivå

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Smittspridningen i distriktet har lugnat ner sig – förutom i fyra kommuner. Coronasamordningsgruppen har nu gett nya rekommendationer för hur många personer som får samlas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nio nya fall av coronasmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats på onsdag förmiddag.

Incidenstalet i sjukvårdsdistriktet har på onsdagen sjunkit till 61 smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. På tisdagen var incidensen 68.

Sjukvårdsdistriktets coronasamordningsgrupp skriver också i ett pressmeddelande på eftermiddagen att distriktet nu lämnat epidemins högsta nivå, den så kallade spridningsfasen, och i stället återgått till mellannivån, accelerationsfasen – eller "inbromsningsfasen" som man hellre pratar om i det här fallet.

Det var i samband med det stora coronautbrottet i Vasa i början på oktober som Vasa sjukvårdsdistrikt blev det första i Finland att gå in i den allvarliga spridningsfasen.

Annons

Viruset sprids i fyra kommuner

Men trots att smittspridningen nu lugnat ner sig och antalet nya fall är färre så finns det fortfarande kommuner där coronaviruset sprider sig i rask takt, påpekar man. Dessa kommuner är Larsmo, Pedersöre, Jakobstad och Närpes.

Det som ändå ses som positivt är att största delen av smittkällorna har kunnat fastställas. Många av de nya infektionerna har också konstaterats bland personer som redan är i karantän.


Nya rekommendationer

På sitt möte på tisdagen beslöt coronasamordningsgruppen att ändra rekommendationen om privata tillställningar i de kommuner i sjukvårdsdistriktet där smittspridningen är under kontroll.

I Larsmo, Jakobstad, Pedersöre och Närpes gäller fortfarande rekommendationen om att högst tio personer får delta i privata tillställningar, men i övriga kommuner höjs gränsen till 20 personer. Rekommendationen gäller fram till den 13 november. 

På tisdagen gav coronasamordningsgruppen också ut nya rekommendationer för idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter i Österbotten.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar föreningarna coronan – nu kom anvisningarna

Vasa sjukvårdsdistrikt onsdag 4 november

  • Nya fall: 9
  • Totala antalet smittade sedan epidemins början: 978
  • Incidenstal för de två senaste veckorna: 61 per 100 000 invånare
  • Antalet tagna prov dagen innan: 311
  • Totala antalet tagna prov: 23002
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

RFV fick bråttom efter THL:s senaste rapport – "Det fanns inte tid för någon förvarning"

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.
Foto: Mikael Herrgård/Arkiv

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.

Trots ett relativt bra coronaläge är Österbotten en del av helhetsbedömningen. Och att RFV:s begränsning drabbar kultur och sport beror på att de inte har makt över något annat.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan