Ett nytt coronafall – nu tar Soite mobilapp till hjälp för att se hur smittade mår

Coronasmittade i Soites område kan ladda ner appen Buddy care och via den meddela sina symptom och hålla kontakt med vårdpersonalen. Det här frigör personalen att sätta mer tid på det direkta smittspårningsarbetet. Zoom
Foto: Arkiv/Felix Rantschukoff

Coronasmittade i Soites område kan ladda ner appen Buddy care och via den meddela sina symptom och hålla kontakt med vårdpersonalen. Det här frigör personalen att sätta mer tid på det direkta smittspårningsarbetet.

Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats inom Soites område. Samkommunen tar nu i bruk en mobilapp för att hålla sig uppdaterad om vilka symptom de smittade har.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det fall som konstaterades i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt på torsdagen har koppling till en tidigare känd smittkedja. Personen har varit i karantän och inte exponerat andra för viruset. Sammanlagt har nu 98 fall av covid-19 konstaterats inom Soites område sedan pandemins början i våras.

Soite har nu börjat använda en mobilapp för att följa upp de coronapatienter som vårdar sig själv hemma. Hittills har smittspårarna ringt upp patienterna och manuellt fört in deras symptom i en tabell. Med hjälp av appen frigörs nu mer av personalens tid till det direkta smittspårningsarbetet.

Det handlar om appen Buddy care, en app som den smittade kan ladda ner på sin mobiltelefon. Soite har tidigare använt den för att hålla kontakt till patienter som kallats till tarmundersökning, kolonoskopi. Nu har appen också utvecklats för att följa coronasymptom.

Via appen kan patienten meddela hur symptomen utvecklas. När symptomen blir så allvarliga att de når över en viss gräns som satts av sjukvården, så larmas personalen på Soites enhet för förebyggande av infektioner. På så vis kan den sjuka få hjälp i tid.

Patienten kan också använda appen för att hålla kontakt med vårdpersonalen och personalen kan också ta kontakt med patienten. Enligt Soite är det här en trygghet för de coronasmittade, då de vet att deras mående kan följas på avstånd och att de snabbt kan nå vårdproffs via den. Soite kan också snabbt dela viktig och aktuell info via appen. 

Soite har också tidigare under pandemin aktivt använt digitala hjälpmedel. Till exempel kan coronatest bokas digitalt via Omaolo-tjänsten och svar på testet kan fås via sms.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

RFV fick bråttom efter THL:s senaste rapport – "Det fanns inte tid för någon förvarning"

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.
Foto: Mikael Herrgård/Arkiv

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.

Trots ett relativt bra coronaläge är Österbotten en del av helhetsbedömningen. Och att RFV:s begränsning drabbar kultur och sport beror på att de inte har makt över något annat.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan