Sex nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – incidenstalet i Larsmo nu över 500

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Coronaläget i Österbotten är bättre än förra veckan, men infektionstalen är fortfarande höga i Jakobstadsregionen och i Närpes.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt sex nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det uppger distriktet på sin webbplats på onsdag förmiddag.

Incidenstalet har sjunkit något sedan tisdagen, från 56 till nu 53 smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

Under den senaste veckan har totalt 43 nya coronafall konstaterats, och veckan innan var det 66 fall. Den senaste tiden har merparten av fallen kommit från utlandet eller inträffat i familjer där man redan varit i karantän, skriver Österbottens coronasamordningsgrupp i ett pressmeddelande på onsdag eftermiddag.

Under de två senaste veckorna har sammanlagt tio fall konstaterats bland arbetstagare av utländsk härkomst på Helsingfors-Vanda flygplats.

Annons

Höga infektionstal i fyra kommuner

Coronasamordningsgruppen konstaterade under sitt möte på tisdagen att läget är under kontroll i sjukvårdsdistriktet – och till och med bättre än förra veckan – men att infektionstalen fortfarande är höga i fyra kommuner: Larsmo, Jakobstad, Pedersöre och Närpes. 

I Larsmo är incidensen för närvarande över 500, och den är också över 100 i både Närpes och Pedersöre.

I och med detta beslöt coronasamordningsgruppen att hålla fast vid rekommendationen om att högst tio personer får delta i privata tillställningar i dessa kommuner i ytterligare en vecka, fram till den 18 november. I de övriga kommunerna i sjukvårdsdistriktet är gränsen 20 personer.

Coronasamordningsgruppen beslöt också att man ska börja gå ut med mer precisa uppgifter om antalet coronafall i de olika kommunerna, så att invånarna bättre ska känna till skillnaderna i antalet fall och på så sätt kunna ta detta i beaktande.

Från och med början av nästa vecka kommer man att börja klassificera kommunerna enligt incidenstal på sjukvårdsdistriktets webbplats.

Det totala antalet smittade i distriktet sedan pandemins början uppgår nu till 1 021 personer.

Vasa sjukvårdsdistrikt onsdag 11 november

  • Nya fall: 6
  • Totala antalet smittade sedan epidemins början: 1 021
  • Incidenstal för de två senaste veckorna: 53 per 100 000 invånare
  • Antalet tagna prov dagen innan: 231
  • Totala antalet tagna prov: 24 142
 

Artikeln uppdaterad klockan 13.45 med nya uppgifter om de senaste veckornas coronafall samt incidenstalen i Larsmo, Närpes och Pedersöre.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

RFV fick bråttom efter THL:s senaste rapport – "Det fanns inte tid för någon förvarning"

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.
Foto: Mikael Herrgård/Arkiv

Regionförvaltningsverkets kovändning på tisdagen kom som en överraskning för många.

Trots ett relativt bra coronaläge är Österbotten en del av helhetsbedömningen. Och att RFV:s begränsning drabbar kultur och sport beror på att de inte har makt över något annat.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan