Coronafallen i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har ökat rejält under de senaste veckorna. Under tisdagen bekräftades ytterligare 15 nya fall.

Majoriteten av dessa 15 personer hör till den tidigare kända smittkedjan i regionen Järvi-Pohjanmaa och har redan suttit i karantän när de fått sina positiva testresultat, meddelar sjukvårdsdistriktet.

I måndags bekräftades 10 nya fall i Södra Österbotten, i söndags 6 och i lördags 17. Sju coronapatienter vårdas för tillfället på avdelning, en del av dem på sjukhus och en del på hälsocentraler.

Incidenstalet för de senaste 14 dagarna ligger nu på 48,7 per 100 000 invånare. Andelen positiva testresultat den senaste veckan är 2,4 procent.


Närmar sig accelerationsfasen

I ett pressmeddelande från sjukvårdsdistriktet konstaterar man att både incidenstalet och andelen positiva testresultat nu överskrider gränserna till det som klassas som epidemins mellanfas, den så kallade accelerationsfasen. Institutet för hälsa och välfärd delar in epidemiläget i tre olika faser: basnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen.

Med anledning av detta håller den regionala coronasamordningsgruppen Nyrkki ett extramöte på fredag för att utvärdera om Södra Österbotten  nu har förflyttat sig till accelerationsfasen.

Det totala antalet smittade i Södra Österbotten sedan pandemins början uppgår nu till 281 personer.

Epidemins tre olika faser

  • Basnivå: Incidensen av smitta är låg, andelen inhemska infektioner är liten.
  • Accelerationsfas: Den regionala incidensen av smitta är över 10–25 fall per 100 000 invånare under två veckor. Andelen positiva prover är över 1 procent.
  • Samhällsspridning: Smittan sprids regionalt eller mer omfattande bland befolkningen, incidensen är över 18–50 fall per 100 000 invånare under två veckor. Antalet fall stiger dagligen med över 10 procent. Andelen positiva prover är över 2 procent. Behovet av sjukhusvård och intensivvård ökar kraftigt.
  • Källa: Institutet för hälsa och välfärd