I dag har sjukvårdsdistriktet 1103 fall totalt sedan i mars.

Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer är nu i distriktet 18. I går tisdag var talet 19. Sjukvårdsdistriktet befinner sig fortfarande i en accelerationsfas. 

I dag kom också de kommunvisa uppgifterna om incidenstal. I Nykarleby är läget just nu sämst i distriktet. 

Laihela, Korsholm, Jakobstad, Vasa och Vörå ligger alla i accelerationfasen, medan Kaskö, Korsnäs, Kristinestad, Larsmo, Malax, Närpes och Pedersöre befinner sig i den lägsta fasen. Där har man haft under nio fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. 

 I går togs 300 coronatester i sjukvårdsdistriktet. 


Coronasamordningsgruppen hade möte i tisdags och kunde då konstatera att det fortfarande förekommer smittfall i många kommuner. Flera av dessa fall härstammar inte från Österbotten. Dessutom har man hittat smittfall bland utländska säsongsarbetare.

I Nykarleby har flera av de insjuknade redan haft smittan i sina familjer. Det är en orsak till att incidenstalet för tillfället är högt just där. 

Helhetsläget i Österbotten är lugnt, men incidensen har igen börjat stiga en aning. I och med att coronaläget i resten av landet och i världen är oroväckande så vill samordningsgruppen hålla kvar de restriktioner som infördes när Österbotten gick in i accelerationsfasen.

– Invånarna är värda ett stort tack för att vi nu befinner oss i ett så här bra läge, säger Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen i ett pressmeddelande.

– Men vi måste fortfarande arbeta för att hålla läget under kontroll, bland annat på grund av det läge som råder utomlands och i övriga landet, och därför måste vi bibehålla de skyddsåtgärder och restriktioner som vi införde när vi gick in accelerationsfasen.