Att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt gått in i coronaepidemins accelerationsfas påverkar också verksamheten inom Karleby stad. 

Inom småbarnspedagogiken innebär det att alla vårdnadshavare eller andra som lämnar eller hämtar ett barn inomhus rekommenderas använda munskydd. Personalen använder visir, enligt rekommendation från Soites infektionsenhet.

Inom utbildning på andra stadiet och gymnasier råder en stark rekommendation om användning av munskydd, för både studerande och personal.

Karlebys museer och bibliotek håller öppet som normalt, men det ordnas inga publikevenemang. Antalet kunder som kan vistas samtidigt i biblioteksbussen begränsas. Biblioteket rekommenderar självbetjäning och att man undviker onödig vistelse i lokalerna.

Idrottsanläggningarna och -lokalerna hålls öppna som vanligt. Den hobbyverksamhet som staden ordnar inomhus för personer över 20 år avbryts. Det här gäller inte sådan hobbyverksamhet för vuxna där säkerhetsavstånd kan hållas under hela träningen.

Hobbyverksamheten för barn och unga kan fortsätta om skyddsavstånd och handhygien beaktas.

Inom Karlebynejdens institut övergår verksamheten i grupper med över 20 personer samt körverksamheten i mån av möjlighet till distansundervisning.

När det gäller ungdomsverksamheten så håller ungdomslokalerna öppet som vanligt. Lokalspecifika begränsningar gällande antalet personer i lokalerna tas i bruk. Begränsningarna gällande antalet personer gäller också då lokalerna används av utomstående personer.

Körverksamheten vid rockskolan avbryts.

Stadshuset och kundbetjäningsställena håller öppet som vanligt till den 23 december, men har stängt över julen från den 24 december till den 6 januari. Användning av munskydd rekommenderas. 

Staden rekommenderar också att man helst använder sig av digitala tjänster, eller tar kontakt via telefon i stället för att komma till stadshuset.