Nu stänger Mellersta Österbotten ner – max tio får samlas privat, simhallar och läsesalar stängs

Nu skärps rekommendationerna i Mellersta Österbotten och livet begränsas. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Nu skärps rekommendationerna i Mellersta Österbotten och livet begränsas.

Tre nya coronafall har konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt och myndighetsgruppen skärper nu tonen. Ordna inte privata tillställningar med fler än tio personer, stäng simhallarna och läsesalarna och flytta all hobbyverksamhet utomhus är torsdagens nya bud.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det har konstaterats tre nya fall av covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Alla dessa tre personer har varit i karantän sedan tidigare och fallen hör alltså till en känd smittkedja. Nu har 141 fall av coronasmitta konstaterats inom Soites område.

I nuläget vårdas två personer med covid-19 på Möcs, vilket är en minskning från gårdagens tre.

 

Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp höll ett extra insatt möte på torsdagen och skärpte rekommendationen för privata samlingar, enligt instruktioner från social- och hälsovårdsministeriet. Nu är rekommendationen att privata samlingar med över tio deltagare ska undvikas i hela sjukvårdsdistriktet.

Dessutom rekommenderar gruppen att hobbyverksamhet i mån av möjlighet ska flyttas utomhus eller ordnas på distans. Hobbyn får ordnas för barn och ungdomar, så länge gruppstorleken är under 20 och säkerheten kan garanteras. 

Man rekommenderar att matcher, turneringar och föreställningar hålls utan publik och till exempel streamas. Hobbyn för barn och unga rekommenderas också flyttas utomhus.

Medborgarinstituten uppmanas avsluta terminen eller övergå till distansundervisning. 

Myndighetsgruppen rekommenderar också att simhallar, badinrättningar och offentliga bastur stängs. 

Annons
Idrottshallar kan hållas öppna med speciella säkerhetsåtgärder. Det samma gäller ungdomsutrymmen.

Biblioteken uppmanas koncentrera sig enbart på materialutlåning och stänga läsesalarna, pausa biblioteksbussen, slopa bokcirklar och inte ta emot författarbesök.

Andra stadiet får fortsätta med närundervisning, men säkerhetsföreskrifterna ska följas noggrant och munskydd användas.

Karleby stad meddelar att stadens utvidgade ledningsgrupp kommer att sammanträda på eftermiddagen på grund av de nya coronabegränsningarna som Soite informerar om.

Den utvidgade ledningsgruppen kommer att diskutera och dra upp riktlinjer för begränsningsåtgärderna för stadens del. Karleby stad informerar senare om eventuella nya riktlinjer.

Inom Soites verksamhet innebär de skärpta rekommendationerna att all gruppverksamhet begränsas till max tio personer. Det här gäller till 23 december. Dagverksamheten för äldre och inom psykiatrin blir begränsad och tillgänglig bara för de klienter som behöver mest stöd. 

På äldreboenden tillåts besök av närmast anhöriga fram till 21 december enligt instruktioner från de enskilda enheterna. Alla övriga besök är förbjudna.

Soites alla aktuella rekommendationer kan ses här (på finska).

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Två elever i Tegengrenskolan smittade med covid-19 – flera tiotal i karantän

I Vörå har två högstadieelever konstaterats ha covid-19. Tegengrenskolan har därför distansundervisning åtminstone den här veckan.
Foto: Björn Nyberg

I Vörå har två högstadieelever konstaterats ha covid-19. Tegengrenskolan har därför distansundervisning åtminstone den här veckan.

Den ena eleven hade tydliga symptom. Den andra hade inga alls. Det här gör det hela så vanskligt, säger överläkare Sofia Svartsjö.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan