Nyckeltal om smittläget

  • 25 582 finländare har hittills smittats av coronaviruset. Cirka 18 100 av dem har tillfrisknat.
  • Totalt 165 coronapatienter får sjukhusvård och av dem får 21 intensivvård.
  • Tre fjärdedelar av dem som testades positivt för coronaviruset förra veckan är under 50.
  • Hälften har fått smittan inom familjen och en fjärdedel har smittats på arbetsplatsen.
  • Sammanlagt 408 finländare har hittills dött av covid-19.
  • Incidensen är nu 101 coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.
  • Cirka 2,7 procent av alla coronatest är för närvarande positiva.
  • I omkring hälften av fallen lyckas sjukvårdsmyndigheterna spåra smittkällan.
 


Antalet coronafall fortsätter att stiga och epidemin har förvärrats i de flesta sjukvårdsdistrikt de senaste två veckorna. Det meddelade social- och hälsovårdsmyndigheterna i samband med en presskonferens på torsdagen.

– Utvecklingen är oroväckande och situationen är allvarlig. Antalet coronafall har ökat drastiskt i hela landet. Epidemin är på basnivån endast i fyra sjukvårdsdistrikt just nu, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet gäller det att agera snabbt för att motverka smittspridningen. Ministeriet rekommenderar att de enskilda sjukvårdsdistrikten inför nya restriktioner för att mota Olle i grind.

– Trots de goda nyheterna om lanseringen av coronavacciner måste vi orka hålla ut ännu en tid innan situationen normaliseras, säger Kiuru.



Hög incidens i Nyland


På torsdagen registrerades 540 nya fall av coronaviruset. Totalt 5 620 coronafall har påträffats under de senaste 14 dagarna. Största delen av de nya fallen har registrerats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt där incidensen nu är 195 per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Det här är nästan dubbelt så många som genomsnittet i hela landet. Den nationella incidensen har stigit från 55 till 101 den senaste månaden.

– Coronafallen ökar bland de äldre igen. Cirka 17 procent av dem som har insjuknat de senaste två veckorna är över 60, säger strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Social- och hälsovårdsministeriet.

I takt med att epidemin förvärras har också behovet av sjuk- och intensivvård ökat.

– Intensivvården belastas hårt för närvarande. Cirka 90 procent av intensivvården är redan utnyttjad i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Enda sättet att tackla problemet är att flytta vårdpersonal från andra enheter till intensivvården, säger överläkare Ville Pettilä på HUS.

Coronapatienterna tillbringar i genomsnitt 13 dygn i intensivvården. Dödligheten är 28 procent för äldre patienter över 70 och 6 procent för dem som är under 60, uppger HUS.

Strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Social- och hälsovårdsministeriet, överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd och överläkare Ville Pettilä på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt säger att coronaepidemin har förvärrats i de flesta sjukvårdsdistrikt de senaste två veckorna.


Försäljningstillstånd i december


Trots att smittspridningen har förvärrats syns redan ljus i tunneln i takt med att beskeden om coronavaccinerna duggar tätt. Åtminstone en av fyra olika vaccintyper förväntas få försäljningstillstånd före årsskiftet, efter Europeiska läkemedelsmyndighetens utvärdering.

–  Vi är beredda att börja vaccinera i Finland relativt snabbt efter att försäljningstillstånden har beviljats, säger minister Kiuru.

Alla finländare har rätt till avgiftsfri vaccinering mot coronaviruset. Det blir i praktiken kommunerna som i samarbete med sjukvårdsdistrikten och kommersiella vårdbolag ser till att vaccinationsprogrammet kommer i gång.

EU har undertecknat avtal med sex läkemedelsbolag som tillverkar coronavacciner. Pfizers och Biontechs coronavaccin torde vara först ute på marknaden. Som det nu ser ut ska försäljningstillståndet beviljas senast den 29 december.

Finland har reserverat 1,23 procent av vaccinmängden hittills. Det räcker för 1,8 miljoner finländare. De resterande vaccindoserna levereras i takt med att försäljningstillstånden klubbas igenom och produktionen av vaccinerna avancerar under våren.

– Vårdpersonalen, äldre och personer som på grund av underliggande sjukdomar hör till en riskgrupp blir först vaccinerade. Vi måste förbereda oss på att vi inte får tillräckliga mängder av vaccinet till en början, säger Kiuru.




Vaccinationer i januari


Enligt överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd pågår en analys av hur många som ska vaccineras inom vården. Som mest kan det handla om cirka 400 000 personer.

– Statsrådet fattar beslut om tidtabellen för vaccinationsprogrammet och hur det förverkligas i praktiken. Enligt planen ska de första vaccinationerna ske i januari och februari. Målet är att vi ska kunna återgå till ett normalt liv, säger Puumalainen.

Men före vaccinets ankomst gäller det att ha is i magen och följa myndigheternas rekommendationer, i synnerhet under julhelgen, uppmanar Institutet för hälsa och välfärd.

– Jag vädjar till alla att fira jul i den närmaste kretsen och undvika onödigt resande. Ju mer folk rör på sig i landet, desto större risk för att covid-19 sprids, säger Puumalainen.