|

Årets bästa tjänstehundar utsågs i fem olika kategorier

Polishunden Vinha är årets polishund 2020. Zoom
Foto: Jukka Pätynen/Koirakuvat.fi

Polishunden Vinha är årets polishund 2020.

Tjänstehundar har i årtionden arbetat i Finland för att hjälpa till med krävande uppdrag. Bland årets fem tjänstehundar finns både yngre och äldre tjänstgörare, men gemensamt för dem alla är deras goda luktsinne.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De fem utvalda är polishunden Vinha, tullhunden Massi, fängelsehunden Unto, gränshunden Kärppä, och militärhunden Muggy.

Bakom utnämnelsen står Finska Kennelklubben.

"Alla fem tjänstehundar har en god karaktär och är aktiva hundar, som njuter av sina rasenliga uppgifter. Det märks att de litar på sina hundförare och är glada då de belönas för lyckade prestationer. Det glädjer att få följa med de här ivriga svansviftarna", säger Finska Kennelklubbens styrelseordförande Harri Lehkonen i ett pressmeddelande.


Annons
Polishunden Vinha

Vinha är en belgisk vallhund som jobbar på Helsingforspolisen tillsammans med sin förare, äldre konstapel Jan Tanskanen. Vinha är tränad för att spåra både föremål och personer, och kan även sniffa sig till droger.

Tullhunden Massi är årets tullhund 2020.
Foto: Jukka Pätynen/Koirakuvat.fi

Tullhunden Massi är årets tullhund 2020.Tullhunden Massi


Tillsammans med sin förare Timo Pasanen jobbar årets tullhund, labrador retrievern Massi, på Helsingfors-Vanda flygplats. Till Massis uppgifter hör att sniffa sig till droger och att avslöja smugglare och grå ekonomi.

Fängelsehunden Unto är årets fängelsehund 2020.
Foto: Jukka Pätynen/Koirakuvat.fi

Fängelsehunden Unto är årets fängelsehund 2020.Fängelsehunden Unto


Labrador retrievern Unto jobbar på fängelset i S:t Michel tillsammans med Mari Törönen. Unto har ett ytterst gott luktsinne och kan sniffa sig till både droger och vapen i fängelsemiljö. Den nu aktuella utnämnelsen är inte den första på Untos meritlista. Han vann också Finska mästerskapen för tjänstehundar 2019.

Gränshunden Kärppä är årets gränshund 2020.
Foto: Jukka Pätynen/Koirakuvat.fi

Gränshunden Kärppä är årets gränshund 2020.Gränshunden Kärppä


Belgiska vallhunden (malinois) Kärppä jobbar tillsammans med sjöbevakaren Markus Nyholm på Vallgrunds sjöbevakningsstation. Kärppä är en lugn och ärlig hund som flera gånger lyckats göra drogfynd såväl i det egna hemlandet som under kommenderingar utomlands.

Militärhunden Muggy är årets militärhund 2020.
Foto: Kerttu Penttilä

Militärhunden Muggy är årets militärhund 2020.Militärhunden Muggy


Årets militärhund Muggy är en schäfer som jobbar tillsammans med överbåtsmannen Jouko Räsänen vid logistikregementet i Skinnarvik. Muggy är noggrann och kan med sitt goda luktsinne spåra personer väl.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringen överväger att ta i bruk beredskapslagen – fyra paragrafer aktuella

Statsminister Sanna Marin.
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Sanna Marin.

Regeringens diskussioner i Ständerhuset i Helsingfors avslutades efter klockan 20 på onsdagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan