De fem utvalda är polishunden Vinha, tullhunden Massi, fängelsehunden Unto, gränshunden Kärppä, och militärhunden Muggy.

Bakom utnämnelsen står Finska Kennelklubben.

"Alla fem tjänstehundar har en god karaktär och är aktiva hundar, som njuter av sina rasenliga uppgifter. Det märks att de litar på sina hundförare och är glada då de belönas för lyckade prestationer. Det glädjer att få följa med de här ivriga svansviftarna", säger Finska Kennelklubbens styrelseordförande Harri Lehkonen i ett pressmeddelande.



Polishunden Vinha


Vinha är en belgisk vallhund som jobbar på Helsingforspolisen tillsammans med sin förare, äldre konstapel Jan Tanskanen. Vinha är tränad för att spåra både föremål och personer, och kan även sniffa sig till droger.

Tullhunden Massi är årets tullhund 2020.


Tullhunden Massi


Tillsammans med sin förare Timo Pasanen jobbar årets tullhund, labrador retrievern Massi, på Helsingfors-Vanda flygplats. Till Massis uppgifter hör att sniffa sig till droger och att avslöja smugglare och grå ekonomi.

Fängelsehunden Unto är årets fängelsehund 2020.


Fängelsehunden Unto


Labrador retrievern Unto jobbar på fängelset i S:t Michel tillsammans med Mari Törönen. Unto har ett ytterst gott luktsinne och kan sniffa sig till både droger och vapen i fängelsemiljö. Den nu aktuella utnämnelsen är inte den första på Untos meritlista. Han vann också Finska mästerskapen för tjänstehundar 2019.

Gränshunden Kärppä är årets gränshund 2020.


Gränshunden Kärppä


Belgiska vallhunden (malinois) Kärppä jobbar tillsammans med sjöbevakaren Markus Nyholm på Vallgrunds sjöbevakningsstation. Kärppä är en lugn och ärlig hund som flera gånger lyckats göra drogfynd såväl i det egna hemlandet som under kommenderingar utomlands.

Militärhunden Muggy är årets militärhund 2020.


Militärhunden Muggy


Årets militärhund Muggy är en schäfer som jobbar tillsammans med överbåtsmannen Jouko Räsänen vid logistikregementet i Skinnarvik. Muggy är noggrann och kan med sitt goda luktsinne spåra personer väl.