I de här branscherna finns det jobb i Österbotten

Jarl Sundqvist och Fredrik Sandelin jobbar på Concordia. Concordia har kartlagt Jakobstadsregionens framtida behov av arbetskraft. Zoom
Foto: Elin Borgmästars

Jarl Sundqvist och Fredrik Sandelin jobbar på Concordia. Concordia har kartlagt Jakobstadsregionens framtida behov av arbetskraft.

Så länge man studerar behöver man inte oroa sig för om man ska få jobb. Condordia och Vasek säger att det finns jobb i Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

I ett vägskäl då man ska välja vad man ska studera kan ångesten komma. Speciellt om man inte vet vad man vill arbeta med. Hur ska man veta att man utbildar sig inom rätt bransch? Kommer man trivas med sitt arbete? Finns det ens jobb?

Vasek i Vasa och Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia i Jakobstad intygar att en ung, driven och utbildad person inte behöver vara orolig för att det inte ska finnas jobb. Tvärtom. Stefan Råback, Vaseks verkställande direktör, är nästan beredd att säga att arbetstagarens marknad råder i Österbotten:

– Trots att mer och mer blir automatiserat och digitaliserat visar alla bedömningar att vi behöver mer arbetskraft. Jag är orolig att vår egen arbetskraft inte kommer att räcka till och att Finlands utmaning blir att hitta arbetskraft utomlands. 

Yrkesgrupper som behöver arbetskraft i Österbotten

 • Allmänläkare
 • Anläggningsmaskinförare
 • Arbetsledare inom byggbranschen
 • Audiologer och logopeder
 • Bioanalytiker (hälsovården)
 • Brevbärare och postsorterare
 • Byggnadsarbetare
 • Direktförsäljare
 • Elmontörer
 • Lärare inom småbarnspedagogik
 • Bedömningen har gjorts i september 2020.
 • Källa: Yrkesbarometern.fi.
 
Annons
Concordia ser samma utmaning. Det är inte en självklarhet att den egna befolkningen i Jakobstadsregionen räcker till för att täcka regionens företagsbehov.

– Vi vet att regionen växer med upp till tusen nya arbetstillfällen om året. Årskullen på åttahundrafemtio räcker knappt till för att täcka behovet, säger Fredrik Sandelin, regionutvecklare på Concordia. 

Mari Kattelus säger att generation Z ställer nya krav på arbetsplatsen.
Foto: Peter Stolpe

Mari Kattelus säger att generation Z ställer nya krav på arbetsplatsen.



Trots att det finns arbete kommer man inte åt dem utan utbildning. I längden är man inte attraktiv på arbetsmarknaden med bara grundläggande utbildning. En andra stadiets examen är mycket viktig för karriären. Det spelar ingen roll om man väljer att gå en yrkesinriktad utbildning eller om man väljer att gå till gymnasiet med siktet inställt på högskola. Huvudsaken är att man utbildar sig.

– Vi behöver alla typer av yrkesutbildade och högskoleutbildade personer. Båda inriktningarna ger goda chanser att få ett intressant och utvecklande arbete, säger Jarl Sundqvist, Concordias verkställande direktör.

Fredrik Sandelin tillägger: 

– Det är viktigt att komma ihåg att inga dörrar stängs bara för att man väljer den ena eller den andra utbildningen. 

Stefan Råback ser hellre att ungdomar gör praktik utomlands än att de studerar heltid utomlands.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Stefan Råback ser hellre att ungdomar gör praktik utomlands än att de studerar heltid utomlands.



Råback rekommenderar att ungdomar satsar på två centrala teman för att vara eftertraktade arbetstagare efter studierna: språk och digitala färdigheter. 

– Det behövs oavsett vad man jobbar med i framtiden, säger han.

Råback lyfter fram teknisk utbildning som ett säkert kort. Det gäller på både yrkesnivå och högskolenivå, från montörer till diplomingenjörer.

– Det finns många spännande yrken inom de branscherna. Vården är också jätteviktig och det finns en massa arbete, säger han. 

Mari Kattelus, marknadsföringschef på Vasek, säger att man är eftertraktad i hela Finland om man utbildar sig inom vården.

Condordia har kartlagt framtidens behov av arbetskraft i Jakobstadsregionen. Undersökningen finns på Condordias webbplats och baserar sig på en enkät bland företag. Undersökningen visar att bland annat produktionspersonal och vårdpersonal kommer behövas i regionen i samma utsträckning som högskoleutbildade. 

Både Concordia och Vasek uppmanar studerande att studera eller göra praktik utomlands för att sedan komma tillbaka till Österbotten med kunskapen. 

– Det är bra att se världen. Men faran är att ungdomarna inte kommer tillbaka. Vi måste se till att de vill komma tillbaka, säger Kattelus. 

Råback betvivlar att ungdomarna kommer tillbaka om de studerar på heltid utomlands.

– Jag skulle hellre se att våra ungdomar studerar i Finland, men kanske gör sina praktikperioder utomlands. 

Överskott på arbetskraft i Österbotten

 • Bibliotekspersonal
 • Bildkonstnärer
 • Databasutvecklare och databasansvariga
 • Datasupportpersonal
 • Grafiska designer och multimediedesigner
 • Inköpare
 • Journalister
 • Kontorssekreterare
 • Maskinsnickare
 • Montörer och reparatörer inom elektronik och automation
 • Bedömningen har gjorts i september 2020.
 • Källa: Yrkesbarometern.fi.
 

Det har talats mycket om "hjärnflykt" i Österbotten. Ordet syftar på att unga, skarpa hjärnor väljer att lämna Österbotten och Finland för att få en karriär utomlands. Sandelin ser det inte som ett problem:

– Det är ingen vits att vi gnäller över hjärnflykten. Den kommer inte att upphöra. Men ju bättre vi lyckas presentera yrkeslivet i Österbotten för våra ungdomar, desto mer ökar chansen att de stannar kvar eller flyttar tillbaka till Österbotten och vill jobba här.

Det är viktigt att komma ihåg att inga dörrar stängs bara för att man väljer den ena eller den andra utbildningen, säger Fredrik Sandelin på Concordia.
Foto: Elin Borgmästars

Det är viktigt att komma ihåg att inga dörrar stängs bara för att man väljer den ena eller den andra utbildningen, säger Fredrik Sandelin på Concordia.



Österbotten är ingen dålig plats för den som vill jobba internationellt. Här finns alla möjligheter att jobba på den internationella marknaden trots att man bor i ett av världens nordligaste hörn, menar både Concordia och Vasek. Livskvaliteten och korta avstånd är också något Österbotten kan konkurrera med.

– I Österbotten jobbar vi mera internationellt än i övriga Finland. Här finns spännande yrken som är både krävande och utvecklande. Här finns arbetsplatser som unga vill ha, säger Sundqvist.

Hurdana arbetsplatser vill den nya generationen ha? Så här säger Kattelus:

– Generation Z, alltså de som växt upp efter millennieskiftet, ställer nya krav på arbetsplatsen. De vill att arbetet ska ha en inverkan och betydelse. Arbetet ska vara inspirerande och utvecklande. Samtidigt vill de kunna ha en innehållsrik fritid. De företag som inte kan anpassa sig efter arbetstagarnas behov kommer ha svårt att hitta bra personal i framtiden.

I Österbotten finns spännande yrken som är både krävande och utvecklande. Här finns arbetsplatser som unga vill ha, säger Sundqvist.
Foto: Elin Borgmästars

I Österbotten finns spännande yrken som är både krävande och utvecklande. Här finns arbetsplatser som unga vill ha, säger Sundqvist.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan