Vasa sjukvårdsdistrikt: Fem kommuner i samhällsspridning

Marina Kinnunen. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Marina Kinnunen.

Korsnäs, Malax, Vasa, Korsholm och Nykarleby befinner sig i epidemins spridningsfas. Det konstaterar sjukvårdsdistriktets coronasamordningsgrupp i dag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör och coronasamordningsgruppens ordförande Marina Kinnunen säger att fem av distriktets kommuner uppfyller kriterierna för samhällsspridning. Dessa kommuner är: Korsnäs, Malax, Korsholm, Vasa och Nykarleby. Övriga delar av distriktet befinner sig fortfarande i accelerationsfasen. 

Beskrivningen för fasen för samhällsspridning är mycket hög risk för spridning eller att smittan på allvar fått fotfäste i samhället. 

– Incidenstalen är ganska höga i de fem kommunerna och antalet nya fall uppstår i sådan takt att läget i mitten av sjukvårdsdistriktet är oroväckande och ganska oklar för tillfället. Men jag vill understyrka att risken fortfarande är hög i hela regionen, säger Kinnunen. 

Även om de fem kommunerna uppfyller kriterierna för samhällsspridning fattade gruppen inga nya beslut om skärpta åtgärder eller rekommendationer för kommunerna. Kinnunen förklarar varför:

Annons
– Vi väljer att inte skärpa något i nuläget. Snart är det jul och exempelvis många hobbyverksamheter tar paus. För de som fortsätter gäller begränsningen på tio personer. Den rekommendationen gäller i hela sjukvårdsdistriktet. 

Samtliga gällande rekommendationer har förlängts till den 17 januari. Kinnunen säger att man kontinuerligt utvärderar coronaläget och coronasamordningsgruppens följande möte är inprickat nästa veckas tisdag. 

Foto: Kati HiekkanenI dag bekräftades åtta nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 invånare i distriktet är i dag 41. 

I går beslöt Regionförvaltningsverket för Västra och Inre Finland att från och med tisdag (22.12) får inte fler än tio personer samlas, och även då ska alla säkerhetsåtgärder vara på plats. En kraftig rekommendation är dessutom att undvika samlingar helt och hållet, om de inte är alldeles nödvändiga. Begränsningen på tio personer sträcker sig till den 17 januari.

 
I hela landet har antalet patienter som vårdas för covid-19 har stigit under hösten.
Foto: Kati Hiekkanen

I hela landet har antalet patienter som vårdas för covid-19 har stigit under hösten.


Den andra vågen tog fart i början av hösten.
Foto: Kati Hiekkanen

Den andra vågen tog fart i början av hösten.


Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Nya rekommendationer kan tas i bruk – "Borde minska på vuxnas kontakter"

Marina Kinnunen tycker det är bra att regeringen nu klargjort vad som gäller om virusläget försämras i landet.
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Marina Kinnunen tycker det är bra att regeringen nu klargjort vad som gäller om virusläget försämras i landet.

Marina Kinnunen tycker det är bra att regeringen nu klargjort vad som gäller om coronaepidemin förvärras i landet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan