|

Europa håller andan inför besked om vaccin

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) i Amsterdam. Zoom
Foto: Peter Dejong/AP/TT

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) i Amsterdam.

Efter en rekordsnabb framtagningsprocess – men som för de flesta nog känts som en evighet – kommer i dag ett efterlängtat besked från EU:s läkemedelsmyndighet.Ska Pfizers/Biontechs vaccin få grönt ljus?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Så mycket kostar vaccinet

  • EU har förhandlat fram priset 15,50 euro för en dos av Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin, enligt icke offentliga dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.
  • Kostnaden är något lägre än för USA, som accepterade priset 19,50 dollar för samma vaccin.
  • Fakta: Reuters (TT)
 


I USA och Storbritannien pågår redan vaccinationerna mot covid-19 för fullt. Hundratals miljoner européer har däremot vackert få vänta på grönt ljus från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA), som i förra veckan meddelade att man tidigarelägger sitt beslut, efter hårt tryck från flera medlemsländer.

På måndagseftermiddagen väntas beskedet från Amsterdam, enligt svenska Läkemedelsverket. Skulle EMA ge tummen upp för amerikanska Pfizers och tyska Biontechs vaccin är det upp till EU-kommissionen att fälla det slutgiltiga avgörandet innan vaccinationer kan påbörjas. Ett sådant godkännande skulle i så fall komma på onsdag.

Annons

Studenter och pensionärer


Vaccinationerna väntas sedan komma i gång den 27 december. Läkarstudenter, pensionerad vårdpersonal, farmaceuter och soldater har kallats in för att förstärka den ordinarie vården i EU:s medlemsländer under den exempellösa uppgiften att på kort tid vaccinera hundratals miljoner människor mot ett virus som lamslagit den globala ekonomin och tvingat ned sjukvården på knäna.

EU:s mål är att minst 70 procent av unionens omkring 450 miljoner invånare ska ta sprutan.Kritik mot EU-byråkrati


Från flera medlemsländer hörs kritik mot att EU-byråkratin inte jobbat snabbare för att godkänna vaccinet, som i sig har tagits fram i rekordfart. I Tyskland, som satsat hundratals miljoner euro på utveckling av vaccinet, har politiker från båda kanter uttryckt missnöje med att godkännandet dröjer.

"Medborgarnas förtroende för EU:s handlingsförmåga står på spel", konstaterade Tysklands hälsominister Jens Spahn (CDU) för en vecka sedan.

Även socialdemokratiska SPD:s hälsotalesperson Karl Lauterbach, som även är professor i epidemiologi, kritiserar dröjsmålet i förhållande till USA och Storbritannien.

– Här finns ett förklaringsbehov. Varför kan Storbritannien redan ha satt in ett tyskt vaccin, medan vi inte kan göra det, frågade han sig i en intervju med T-Online.Kan utkräva ansvar


Andra pekar på att EU, till skillnad från USA och Storbritannien, låter godkännandeprocessen ha sin gång enligt konstens alla regler, i stället för att meddela särskilda nödtillstånd.

Det europeiska förfarandet har bland annat fördelen att det ger EU möjlighet att utkräva ansvar av Pfizer/Biontech om allvarliga biverkningar skulle visa sig då vaccinationerna kommit igång, skriver Deutsche Welle.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

EU-ilskan växer mot Astra Zeneca – Storbritannien får vaccin först

Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Astra Zenecas vd Pascal Soriot.

"Vi har bara lovat att göra så gott vi kan". Så svarar Astra Zenecas vd på vaccinkritiken i EU. Men motparten är inte nöjd. – Varken korrekt eller acceptabelt, säger EU:s hälsokommissionär.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan