Över en vecka utan nya coronafall inom Soite – de hårda restriktionerna fortsätter

Det är åtta dagar sedan någon i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt testade positivt för covid-19. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Det är åtta dagar sedan någon i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt testade positivt för covid-19.

Hårda restriktioner gäller i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt under julhelgen, trots att det är över en vecka sedan något coronafall konstaterats och incidenstalet nu närmar sig noll.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp hade möte på tisdagen och beslöt att Soites område är kvar i accelerationsfasen och de restriktioner och rekommendationer som gäller fortsätter. Det här görs för att garantera en coronasäker jul. Gruppen vill hålla kvar restriktionerna eftersom sjukvårdsdistrikten runtom är i en mycket sämre situation, och man räknar med att folk kommer att röra på sig mer under julhelgen.

Coronaläget är mycket lugnt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Förra veckan konstaterades bara ett fall och varken måndag eller tisdag den här veckan har några nya fall konstaterats. I måndags var incidenstalet, alltså förekomsten per 100 000 invånare, för de senaste två veckorna 5,1.

Myndighetsgruppen skriver i ett pressmeddelande att den vill tacka områdets invånare för att de följt rekommendationerna och att man i Mellersta Österbotten kan gå in i julfirandet med en väldigt lugn coronasituation.

Gruppen skriver att trots att coronafallen nu är så få att de ligger på epidemins utgångsnivå, så är det viktigt att följa restriktionerna och rekommendationerna under julhelgen. "Genom att följa instruktionerna tryggar vi en coronasäker jul för oss alla. Om den goda coronasituationen fortsätter kan restriktionerna senare lättas och till exempel hobbyverksamheten kan öppna upp igen" skriver Soite i pressmeddelandet.

Annons
Soite rekommenderar att invånarna undviker närkontakter utanför familjen, enligt egen bedömning. Dessutom rekommenderas max tio personer delta i privata tillställningar.

korona.soite.fi finns alla rekommendationer och restriktioner som gäller i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Under julhelgen fungerar coronatestningen precis som vanligt och det går att testa sig varje dag, både vardag och helg.

 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Hälften av de nya coronafallen finns i Jakobstadsregionen – nya fall även i Vasa

Hälften av de personer som testat positivt för coronaviruset det senaste dygnet är bosatta i Jakobstadsregionen.
Foto: Mikael Nybacka

Hälften av de personer som testat positivt för coronaviruset det senaste dygnet är bosatta i Jakobstadsregionen.

Vasa och framförallt Jakobstadsregionen sticker ut i dagens coronastatistik. Situationen bekymrar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg vid Malmska i Jakobstad.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan