|

Sen vändning i Sverige – nu uppmanas resenärer ta på munskydd

Direkt efter helgerna, från och med den 7 januari, gäller munskydd i kollektivtrafiken. Zoom
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Direkt efter helgerna, från och med den 7 januari, gäller munskydd i kollektivtrafiken.

Det är munskydd på som gäller för de allra flesta resenärer i kollektivtrafiken från 7 januari, enligt ett nytt råd från Folkhälsomyndigheten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Alla i Sverige födda 2004 och tidigare som reser med kollektivtrafik rekommenderas att, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, bära munskydd följande tider på vardagar: 7–9 samt 16–18.

Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Rådet gäller för hela Sverige och berör alltså personer från gymnasieåldern och äldre.

"Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande.

Det är upp till var och en att ha med sig sitt eget munskydd, enligt Folkhälsomyndigheten. Helst ska det vara ett CE-märkt munskydd.

Annons
Samtidigt uppmanar man att trafikbolagen själva ska dela ut munskydd till resenärer som inte har med sig eget.

Anders Tegnell har ändrat sig. Nu rekommenderar han munskydd i kollektivtrafiken.
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Lehtikuva

Anders Tegnell har ändrat sig. Nu rekommenderar han munskydd i kollektivtrafiken.Ska tolkas


Trafikbolagen å sin sida har tidigare önskat att resenärerna borde bära hela ansvaret för att ha med sig munskydd.

– Vi tycker att munskydd är bra, men vi känner inte till något annat land där ansvaret lagts på anordnarna att tillhandahålla munskydd utan det är upp till resenärerna att ha med sig. Vi tycker att det är det rimliga att göra så även i Sverige, sade Mattias Adell, tillförordnad vd vid Svensk Kollektivtrafik, till TT i måndags.

I dag, när Folkhälsomyndighetens närmare besked presenterats, ber Mattias Adell att få återkomma med kommentar senare i eftermiddag. Först ska en expertgrupp inom Svensk Kollektivtrafik "analysera, tolka och bedöma" konsekvenserna av myndighetens preciseringar.

– I princip är munskydd en bra åtgärd och det är tydligt vilka tider och vilka resenärer som berörs. Det är bra. Vad gäller de andra punkterna finns det utrymme för tolkningar, säger Adell.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Utbrott på svenska äldreboenden – efter första sprutan

Flera äldreboenden rapporterar om utbrott mitt under vaccinationen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera äldreboenden rapporterar om utbrott mitt under vaccinationen. Arkivbild.

Coronaviruset har lyckats ta sig in på flera äldreboenden i Sverige, mitt under vaccinationen. Det är osäkert hur lång tid det tar för kroppen att utveckla antikroppar efter den första sprutan. – Det kan ta längre tid för äldre, säger professor Ali Mirazimi.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan