Hårda coronarestriktioner fortsätter i Karleby och Kronoby – myndigheterna vill hålla simhallen stängd

Simhallen i Karleby har varit stängd för allmänheten i en månad och covid-19-myndighetsgruppen vill att den förblir så till den 17 januari. Samtidigt är simhallarna i både Jakobstad och Vasa öppna. Zoom
Foto: Arkiv/Eva-Stina Kjellman

Simhallen i Karleby har varit stängd för allmänheten i en månad och covid-19-myndighetsgruppen vill att den förblir så till den 17 januari. Samtidigt är simhallarna i både Jakobstad och Vasa öppna.

De hårda coronarestriktionerna i Mellersta Österbotten blir kvar till den 17 januari. Det beslöt den regionala covid-19-myndighetsgruppen på tisdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Myndighetsgruppen beslöt att Soites område fortfarande befinner sig i accelerationsfasen. De senaste dagarna har man sett en liten uppgång i antalet coronafall efter en väldigt lugn period före julen. Incidensen för de senaste 14 dagarna är 9 per 100 000 invånare. Största delen av de nya fallen hör i hop med resande.

På tisdagen rapporterar Soite ändå noll nya coronafall och ingen patient vårdas för covid-19 på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Att de restriktioner och rekommendationer som nu är i kraft förlängs ända till 17 innebär att myndighetsgruppen vill att Karleby stad fortsätter hålla simhallen Vesiveijari stängd. Den har nu varit stängd för allmänheten i en månad. Hittills har Karleby stad valt att till punkt och pricka följa de rekommendationer covid-19-myndighetsgruppen gett.

Den regionala myndighetsgruppen i Mellersta Österbotten består av representanter från Soite, Regionförvaltningsverket, NTM-centralen och Institutet för hälsa och välfärd THL.

Enligt rekommendationerna som finns på korona.soite.fi ska inte privata sammankomster med över tio personer ordnas, invånarna uppmanas undvika folksamlingar som till exempel i köpcenter och till exempel biblioteken ska enbart ha utlåningsverksamhet.

Också Regionförvaltningsverkets förbud mot folksamlingar på över tio personer är i kraft i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt till den 17 januari.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nya coronafall i Vasa och Jakobstad – en av de smittade kan bära på muterat virus

Under de senaste dygnet har personer i två österbottniska städer testat positivt för corona.
Foto: Marcus Lillkvist

Under de senaste dygnet har personer i två österbottniska städer testat positivt för corona.

De nya coronafallen finns i Jakobstad och Vasa. Fallen i Vasa har koppling till utlandet och ett av testen analyseras ytterligare eftersom det finns risk för att den smittade bär på en muterad virusvariant. Heikki Kaukoranta är oroad.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan