Myndighetsgruppen beslöt att Soites område fortfarande befinner sig i accelerationsfasen. De senaste dagarna har man sett en liten uppgång i antalet coronafall efter en väldigt lugn period före julen. Incidensen för de senaste 14 dagarna är 9 per 100 000 invånare. Största delen av de nya fallen hör i hop med resande.

På tisdagen rapporterar Soite ändå noll nya coronafall och ingen patient vårdas för covid-19 på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Att de restriktioner och rekommendationer som nu är i kraft förlängs ända till 17 innebär att myndighetsgruppen vill att Karleby stad fortsätter hålla simhallen Vesiveijari stängd. Den har nu varit stängd för allmänheten i en månad. Hittills har Karleby stad valt att till punkt och pricka följa de rekommendationer covid-19-myndighetsgruppen gett.

Den regionala myndighetsgruppen i Mellersta Österbotten består av representanter från Soite, Regionförvaltningsverket, NTM-centralen och Institutet för hälsa och välfärd THL.

Enligt rekommendationerna som finns på korona.soite.fi ska inte privata sammankomster med över tio personer ordnas, invånarna uppmanas undvika folksamlingar som till exempel i köpcenter och till exempel biblioteken ska enbart ha utlåningsverksamhet.

Också Regionförvaltningsverkets förbud mot folksamlingar på över tio personer är i kraft i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt till den 17 januari.