Totalt tio nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på tisdagen.

Det betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu stiger till 1395 personer. Det betyder också att incidenstalet för de två senaste veckorna stiger till 61 nya fall per 100 000 invånare. I går, måndag, var incidensen 58. Förra tisdagen var den 38.

Infektionsläkare Juha Salonen sade till VBL/ÖT på måndagen att coronaläget i Österbotten för tillfället är värst i Vasa och att fallen ökat även i Jakobstad och Pedersöre. I Larsmo och Korsnäs, som var aktuella smittorter före julen, har man däremot inte haft några nya fall den senaste tiden, och inte heller i Närpes. I Nykarleby var incidenstalet i går på noll.

Läs också: "Coronaläget värst i Vasa, bäst i Nykarleby och Korsnäs" – fyra österbottningar smittade med muterat virus

Totalt fyra österbottningar har smittats av muterat coronavirus. Enligt Salonen handlar det om en person som kommit hit från Storbritannien och sedan smittat tre familjemedlemmar. De har alla suttit i karantän.

Läs också: Kaukoranta om muterade viruset: "Kan finnas lite överallt i Österbotten redan"

På måndagen var det två personer som vårdades på sjukhus på grund av coronaviruset, enligt Salonen.