Mellersta Österbotten lämnar accelerationsfasen – detta gäller nu

Incidensen är nu så låg inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt att man kan återgå till epidemins utgångsnivå. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Incidensen är nu så låg inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt att man kan återgå till epidemins utgångsnivå.

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig inte längre i accelerationsfas, slog myndighetsgruppen fast på onsdagen. Nu kan simhallen i Karleby öppna igen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Coronaläget har i flera veckor varit mycket lugnt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt och nu har den regionala covid-19-myndighetsgruppen beslutat att det är läge att förflytta distriktet från accelerationsfas till utgångsnivå.

Det här innebär vissa lättnader i de hårda coronarestriktionerna som gällt sedan Soites område gick in i accelerationsfas den 29 november.

En lättnad som säkert gläder många är att myndighetsgruppen ger ok för öppning av Karleby simhall igen. Den och övriga simhallar i sjukvårdsdistriktet kan öppna igen den 18 januari. Karleby stad meddelade på eftermiddagen att simhallen Vesiveijari öppnar igen på måndag. Dock startar inte ännu de ledda vattengymnastikgrupperna.

Myndighetsgruppen vill ändå se specialåtgärder för att hindra smittspridning i simhallen. Till exempel ska bara vart fjärde skåp vara i användning i omklädningsrummet. Dessutom ska antalet personer i duschrummen och bastuavdelningarna begränsas.

Annons
Bibliotekens läsesalar kan också öppna igen, men också där måste hygienrekommendationerna och säkerhetsavstånden noga följas. Karleby stad slår upp dörrarna till läsesalarna redan på torsdag.

Tiden med munskydd i grundskolorna från årskurs sex blev kort i Karleby och Kronoby. När Soite nu återgår till utgångsnivån rekommenderas inte längre munskydd i grundskolan, utan enbart från andra stadiet. 

Karleby stad har redan hunnit dela ut munskydd till grundskolorna och meddelar att det är frivilligt att använda dem.

Däremot gäller fortfarande den starka rekommendationen om användning av munskydd på offentliga platser, från 12 års ålder. 

Också de övriga rekommendationerna och restriktionerna är i kraft till söndagen den 14 februari. Till exempel rekommenderas fortfarande inte privata samlingar med mer än tio personer. Regionförvaltningsverkets förbud mot offentliga sammankomster med över tio personer är i kraft till den 17 januari. RFV har utlovat ett nytt beslut om hur fortsättningen blir i slutet av denna vecka.

Soite påminner om att coronaläget fortfarande är mycket allvarligt i stora delar av landet, och därför går det inte att lätta för mycket på restriktionerna trots att Mellersta Österbotten har en bättre situation.

Inga nya coronafall har konstaterats inom Soites område på onsdagen. Det senaste positiva testet togs i söndags. Incidensen är 7,7 vilket fyller kraven för epidemins utgångsnivå. Andelen positiva test 0,2 procent och läget har varit så gott som oförändrat i flera veckor. 

De uppdaterade rekommendationerna och restriktionerna finns på korona.soite.fi

Artikeln är uppdaterad kl. 12.08 med länk till de nya rekommendationerna på svenska, då de nu finns tillgängliga.

Artikeln är uppdaterad kl. 15.48 med info från Karleby stad om bland annat öppning av simhallen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande