Det senaste coronafallet konstaterades i söndags. 

Soite konstaterar att incidensen i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är lägst i hela Finland. I ett pressmeddelande påminner man om att det nu är väldigt viktigt att fortsätta följa rekommendationerna och restriktionerna så läget fortsätter vara lika bra.

Den regionala myndighetsgruppen beslöt på onsdagen att distriktet återgår till epidemins utgångsnivå. Soites coronaberedskapsgrupp vill ändå påpeka att de flesta restriktionerna och rekommendationerna finns kvar. Lättnader gällande rekommendationer för hobbyverksamhet har gjorts enbart för simhallarna och läsesalarna, så att de kan öppna.

Den starka rekommendationen om munskydd är fortfarande i kraft och max tio personer ska träffas privat. Soite delar fortfarande ut munskydd till mindre bemedlade.

Coronaberedskapsgruppen rekommenderar att invånarna undviker alla onödiga resor och distansjobbar i mån av möjlighet. 

Inom äldreomsorgen fortsätter vissa speciallösningar till den 14 februari. På äldreboenden rekommenderas till exempel bara 1-3 besökare per gång och helst endast en grupp besökare per dygn. 

Alla rekommendationer och restriktioner finns på korona.soite.fi

Just nu tas ungefär 1000 coronatester i veckan inom Soite. Det är något mindre än tidigare, då det under hela hösten tagits cirka 250 tester per dag.