Totalt tre nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Antalet är det lägsta hittills den här veckan: under tisdagen rapporterade man om elva nya fall och i måndags om sex nya fall.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 1463 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Incidenstalet är i dag, onsdag, 63 per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Det är en liten minskning jämfört med tisdagen då incidensen var 66.

Vasa centralsjukhus.

Antalet som går och testar sig för coronaviruset har ökat igen den här veckan, i går togs 347 prover. Under den senaste veckan har i medeltal 6,46 procent av alla prover som tagits gett positivt utslag.


Slutar informera om kommunernas incidenstal

Tidigare har sjukvårdsdistriktet varje onsdag också informerat om incidenstalen i de enskilda kommunerna, men på sitt möte i går beslöt Österbottens coronasamordningsgrupp att man inte längre ska göra det eftersom siffrorna bara riskerar skapa förvirring.

Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen.

– I en liten kommun kan det räcka med bara ett fåtal fall för att incidenstalet ska bli högt. Därför informerar vi nu om incidenstalet bara områdesvis, sade sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen som leder gruppen till VBL/ÖT efter tisdagens möte.

Läs också: "Nu ser det dåligt ut, i hela Österbotten" – den här veckan visar om vi behöver skärpta rekommendationer

Coronagruppen gjorde inga ändringar i de rekommendationer som råder i nuläget, men påminner invånarna om vikten av att alla faktiskt följer rekommendationerna – och att man med låg tröskel söker sig till testning.

"Åtgärderna måste tas på allvar för att vi ska kunna undvika att epidemin övergår i spridningsfasen", säger Kinnunen i ett pressmeddelande på onsdagen.