Torsdag: Två coronfall inom Soite – massvaccineringar inleds om en vecka

Om exakt en vecka inleder Soite massvaccineringen av äldre i sjukvårdsdistriktet. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Om exakt en vecka inleder Soite massvaccineringen av äldre i sjukvårdsdistriktet.

Det har konstaterats två nya fall av covid-19 inom Soites område. På torsdag nästa vecka inleds vaccineringen av 80-plussare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Torsdagens två fall hör till en tidigare känd smittkedja och exponerade har redan kartlagts och satts i karantän. 

En patient vårdas fortfarande på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av covid-19.

Sammanlagt är Soite nu uppe i 16 coronafall de senaste 14 dagarna. Incidensen, alltså förekomsten av smitta per 100 000 invånare, är 20,5 jämfört med 18 på onsdagen. Sedan pandemins början har Soite diagnostiserat 173 coronafall. 

Soites coronaberedskapsgrupp hade möte på torsdagen och meddelar att massvaccineringarna av befolkningen inleds om en vecka, torsdag den 4 februari. Då är det hemmaboende 80-plussare som kan få sin spruta och också närståendevårdare och äldre som bor i samma hushåll. 

Klienter inom Soites hemvård vaccineras under hemvårdens besök och behöver inte boka tid.

Eftersom det finns en begränsad mängd coronavaccin ordnas vaccineringarna inledningsvis enbart vid vaccinationspunkter i Karleby, Kannus, Dunkars i Vetil och i Kronoby och tiderna som kan bokas är begränsade. I Karleby sker vaccineringarna i gamla Halpa-Halli, i Kronoby på hälsocentralen på Säbråvägen 1.

Anmälan till vaccineringarna öppnas på måndag den 1 februari klockan 10 på telefonnummer 06 828 7488. Dessutom kan tid bokas digitalt via Omaolo-tjänsten. Ska flera personer vaccineras samtidigt i samma hushåll måste bokningen ske via telefon.

Annons
Vaccineringen är frivillig och gratis.

I nuläget är det bara den första dosen vaccin man kan boka. Tid för den andra dosen ges på plats när man får den första.

Soite ber alla anhöriga hjälpa sina äldre att få en tid bokad och ta sig till vaccineringspunkten.

Just nu pågår coronavaccineringarna på Soites boenden med heldygnsomsorg. Dessutom får vårdpersonal som kan komma i kontakt med coronasmittade sin andra dos.

Mer om vaccineringarna finns på Soites webbplats med samlad coronainformation. Den här veckan delar Soite också ut vaccinationsinformation till alla hushåll i sjukvårdsdistriktet.

Artikeln har uppdaterats kl. 14.48 med informationen att hemvårdens klienter inte behöver boka tid, utan vaccineras i samband med hembesök.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Ett nytt coronafall på Soites område – exponering vid Karlebys polisstation

Ett nytt coronafall på lördag på Soites område. Exponering vid Karleby polisstation under tisdag eftermiddag.
Foto: Arkiv

Ett nytt coronafall på lördag på Soites område. Exponering vid Karleby polisstation under tisdag eftermiddag.

Under lördagsförmiddagen bekräftades ett nytt fall av corona i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Fallet är kopplat till en redan känd smittokedja.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan