Anmälan gäller artikeln "Ann-Sofie fick covid-19 – ’Jag vill inte att folk ska vara rädda för mig bara för att jag varit sjuk’" som VBL publicerade på webben den 29 juni 2020 samt en version av artikeln som publicerades i papperstidningen dagen därpå, "Ann-Sofie insjuknade i covid-19".

Artikeln publicerades också på Österbottens Tidnings sajt den 29 juni och i pappers-ÖT följande dag. 

Anmälaren är den coronapatient som förekommer anonymt i artikeln och vars sjukdomsförlopp den ursprungliga versionen av artikeln huvudsakligen handlar om. Beskrivningen baserade sig på en intervju med anmälarens vän.

Enligt anmälaren publicerade VBL artikeln utan hennes godkännande och bröt således mot god journalistisk sed. Även om anmälarens vän också berättade om sina egna coronasymtom fokuserade största delen av artikeln på anmälaren och hennes sjukdomsbild.

Eftersom anmälaren var nedsövd när artikeln publicerades hade hon själv inte haft möjlighet att godkänna publiceringen. Inte heller anmälarens familj var medvetna om artikeln.

Tidningen publicerade inte anmälarens namn utan hänvisade till henne som "kompisen från Österbotten". Anmälaren anser att artikeln gav så mycket information om hennes bakgrund och sjukdom att hennes anonymitet inte skyddades tillräckligt.

Samma kväll som artikeln publicerades på nätet mejlade en vän till anmälaren till VBL för att fråga om de varit i kontakt med anmälarens anhöriga innan artikeln publicerades. Dagen efter tog reportern kontakt med anmälarens bror som önskade att alla detaljer som gällde anmälaren skulle strykas ur artikeln. Tidningen uppdaterade sin artikel på nätet den 30 juni. 


I sitt svar till Opinionsnämnden medgav VBL:s ansvariga utgivare Nina Dahlbäck att man borde ha iakttagit större diskretion före publiceringen och utelämnat en del av de detaljer som förekom i originaltexten.

Dahlbäck påpekade att artikeln skrevs i juni 2020 när VBL bara hade publicerat ett fåtal artiklar om coronasmittade personer med anknytning till Österbotten. Bland en del österbottningar, liksom även bland finländarna i övrigt, fanns det en viss misstro mot myndigheterna. Således bedömdes ämnet vara av allmänt intresse: det var viktigt att berätta för en österbottnisk läsekrets att covid-19 är en allvarlig sjukdom som kan drabba vem som helst.

Anmälarens vän hade redan innan VBL publicerade sin artikel berättat om anmälarens sjukdom i inlägg på sociala medier. Detta framgick i slutet av artikeln. Ansvariga utgivaren konstaterade att anmälarens närmaste vänkrets därför måste ha känt till att hon var sjuk i covid-19, men att den stora allmänheten inte kan ha identifierat henne.

Enligt Dahlbäck står det i efterhand klart att artikeln kunde ha gjorts på ett annat sätt och ur en annan vinkel. Artikeln fokuserade för mycket på anmälaren, trots att det var hennes vän som hade intervjuats. En del uppgifter som framkom i artikeln borde ha strukits. Tidningen hade dock inte för avsikt att såra någon, påpekar Dahlbäck.

Samtidigt anser ansvariga utgivaren att artikeln måste ses i sin rätta kontext: den intervjuade var orolig för sin vän i ett skede av pandemin då det rådde större osäkerhet kring corona än i dag. Reportern återgav den intervjuades berättelse och anonymiserade anmälaren.


Opinionsnämnden bedömer att anmälaren utifrån artikeln kan identifieras inom sin bekantskapskrets och att artikeln därför kan ha utökat den skara människor som kände till att anmälaren var sjuk. 

Nämnden konstaterar att artikeln redogjorde för anmälarens sjukdomsförlopp på ett så detaljerat sätt att det skulle ha förutsatt att tidningen hade fått den berörda personens godkännande för att kunna berätta hennes historia. "Även om det är samhälleligt viktigt att beskriva pandemins följder på det mänskliga planet är det i detta fall fråga om en vanlig medborgare. Publiceringen av uppgifter som hör till hennes privatliv kan inte motiveras med ett allmänt informationsintresse."

Opinionsnämnden för massmedier anser att Vasabladet har brutit mot god journalistisk sed och ger tidningen en anmärkning. Beslut i sin helhet finns här.