|

Experter diskuterade skolsvenska

NyhetsbildZoom
Initiativet siktar på att slopa den obligatoriska svenskundervisningen i grundskolan. Foto: Lehtikuva
Riksdagens bildningsutskott ordnade ett öppet hörande om medborgarinitiativet om skolsvenskan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Här kan du läsa vad som skrevs då FNB liverapporterade om riksdagens skolsvenska. Rapporteringen avslutades 14.06

Initiativet siktar på att slopa den obligatoriska svenskundervisningen i grundskolan.

Utskottet ska höra såväl experter som stöder och som motsätter sig initiativet.

Utskottet beslöt i oktober att ta medborgarinitiativet till behandling. Ett skilt beslut kommer att fattas om det ska behandlas i riksdagens plenum.

Under hörandet hörs: - professor emeritus, språkombud Erkki Pihkala, Finskhetsförbundet - ingenjör, teknologie doktor, vice ordförande Heikki Orsila, Vapaa kielivalinta ry - professor, doktor i samhällsvetenskaper, ordförande Ilmari Rostila, Vapaa kielivalinta ry - folktingssekreterare Markus Österlund, Svenska Finlands folkting - juris doktor, doktor i förvaltningsvetenskaper Pekka Hallberg - ordföranden för nätverkets Svenska nu delegation Paavo Lipponen

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen: Misshandeln på Stadshotellet snart till åtalsprövning

JAKOBSTAD Två personer har suttit frihetsberövade misstänkta för den grova misshandeln på Stadshotellet i Jakobstad för en dryg månad sedan. Nästa steg är åtalsprövning.

Nyhetsbild
Lokalt

Stolparna måste förlängas – annars hänger tro, hopp och kärlek för lågt

JAKOBSTAD Jakobstadsborna har funderat om inte de nya stolparna för tro, hopp och kärlek är för låga? Och jo – det är de.

Nyhetsbild
Lokalt

Järnvägen till Yxpila blir huvudled – "En förutsättning för dubbelspår"

KARLEBY Järnvägsförbindelsen till Karleby hamn klassas från och med årsskiftet som en huvudled. Hamndirektör Torbjörn Witting är glad över beslutet.

Mest läst senaste veckan