Två nya coronafall inom Soite – distriktet kvar i epidemins lindrigaste fas

Soite rapporterar om två nya fall på onsdagen, men ett på det stora hela väldigt lugnt coronaläge.                Zoom
Foto: Sofia Grankull

Soite rapporterar om två nya fall på onsdagen, men ett på det stora hela väldigt lugnt coronaläge.

En Hermesspelare har testat positivt för coronaviruset, vilket innebär att hela laget är i karantän. Dessutom rapporterar Soite om en ny smitta med Skellefteåkoppling.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trots onsdagens två rapporterade fall så klassas coronasituationen i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt fortfarande som mycket lugn. Därför beslöt covid-19-myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen att Soite fortsätter på epidemins utgångsnivå. Det är den lindrigaste fasen.

De restriktioner och rekommendationer som gäller förlängs till den 15 mars. Alla dessa finns på Soites coronawebbplats. Bland annat är rekommendationen fortfarande att undvika privata sammankomster med fler än tio deltagare.

Regionförvaltningsverkets förbud mot folksamlingar på över 20 personer gäller till den 1 mars. RFV rekommenderar ändå att alla undviker att ordna offentliga tillställningar som inte är helt nödvändiga. Nytt besked om maxantal på offentliga tillställningar kommer nästa vecka.

Den senaste veckan har sammanlagt sex fall av covid-19 från Skellefteå-smittkedjan konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Sammanlagt har Soite haft 15 coronafall de senaste 14 dagarna, vilket ger en indicens på 19 per 100 000 invånare. Som en jämförelse är incidensen i intilliggande Vasa sjukvårdsdistrikt 140.

Som ÖT tidigare i morse rapporterade har ishockeylaget Hermes drabbats av coronaexponering. Det skedde under en matchresa i östra Finland 12-13 februari. Hela laget satte sig i frivillig karantän när det här kom fram och alla spelare testades. En av dem var positiv och därför har nu hela lagets satts i karantän av sjukvården, enligt smittskyddslagen.

På sjukhuset i Karleby finns just nu ingen patient intagen på grund av covid-19.
Foto: Sofia Grankull

På sjukhuset i Karleby finns just nu ingen patient intagen på grund av covid-19.


Soite meddelar att alla som är i karantän testas innan de får lämna den. Just nu vårdas ingen patient på sjukhuset i Karleby på grund av covid-19.

Vaccineringarna framskrider också och alla äldre som bor på ett boende med heldygnsomsorg har fått sin första spruta. Vaccineringen av 80-plussare pågår.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Möjlig exponering på flera platser i Karleby – se listan här

Soite meddelar om eventuell coronaexponering bland annat i köpcentret Chydenia i Karleby.
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Soite meddelar om eventuell coronaexponering bland annat i köpcentret Chydenia i Karleby.

Soite informerar om de coronaexponerade platserna i ett pressmeddelande på lördagseftermiddagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan