|

Händer i dag: Riksdagen behandlar lagförslag om obligatorisk testning

För tillfället är det endast resenärer från Island, Vatikanstaten, Australien, Sydkorea, Nya Zeeland, Singapore och Thailand som fritt får resa till Finland. Zoom
Foto: Pixabay/SPT

För tillfället är det endast resenärer från Island, Vatikanstaten, Australien, Sydkorea, Nya Zeeland, Singapore och Thailand som fritt får resa till Finland.

Om riksdagen godkänner ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar ger det möjligheter till obligatorisk testning av inresande till Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Riksdagen ska rösta bland annat om ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar i plenum i dag fredag klockan 13.

Regeringens ändringsförslag behandlas då för andra gången.

Om förslaget godkänns skulle det möjliggöra obligatorisk hälsokontroll av inresande till Finland.

Kontrollen kan innefatta ett coronatest.

Annons
Hälsokontrollerna kan också gälla personer på vissa arbetsplatser.

Läkare med ansvar för smittsamma sjukdomar ska även kunna besluta om obligatorisk hälsokontroll av enskilda personer för att förebygga spridning av en allmänfarlig smittsam sjukdom.

Att vägra delta i en obligatorisk hälsokontroll kan leda till böter eller till fängelse i högst tre månader.

Dessutom föreslås bestämmelser om insjuknade eller misstänkt insjuknade personers skyldighet att lämna uppgifter om sig själv till vården.

Tanken är att lagen träder i kraft i april.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade förra veckan att regeringen bearbetat lagförslaget noggrant med förhoppningen att både grundlagsutskottet och riksdagen ska godkänna det.


Förlängda reserestriktioner till den 18 mars


På torsdagen meddelade regeringen att de nuvarande reserestriktionerna förlängs fram till den 18 mars.

Finlands gräns för att tillåta inresor är fortsättningsvis att landet den resande kommer från haft högst 25 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Regeringen vill minska trafiken över landets gränser och på så sätt förhindra spridningen av coronavirusen.

På onsdagen gick Institutet för hälsa och välfärd ut med nya rekommendationer om att alla resenärer som anländer till Finland ska uppvisa ett negativt coronatestresultat.

Rekommendationen träder i kraft senast den 23 februari.

Den här veckan har också öppettiderna skärpts vid en del gränsövergångsställen.

I måndags infördes skärpta öppettider vid den västra gränsen i Lappland och på fredag träder förkortade öppettider i kraft vid gränsövergångsställen i öst.


Restauranger kan stängas


I torsdags gick Institutet för hälsa och välfärd (THL) ut med en rekommendation att stänga barer, pubar och nattklubbar i huvudstadsregionen, där smittsiffrorna skiljer sig alltmer från resten av landet.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger till Vasabladet och ÖT att rekommendationen kom som en överraskning.

–  Kommunikationen har inte varit den önskvärda. THL har inte befogenheter att fatta sådana beslut och det finns inte den lagstiftningen nu, sade Henriksson.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Skärpta krav vid gränserna från och med måndag – alla ska coronatestas

Från och med måndag ska alla som anländer till Finland coronatestas för att hindra ytterligare spridning av coronaviruset.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Från och med måndag ska alla som anländer till Finland coronatestas för att hindra ytterligare spridning av coronaviruset.

Alla som anländer till Finland ska ta ett coronatest – tvångstest kan bli aktuellt om någon säger nej till att testa sig.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan